Rajnath Singh a făcut această afirmaţie după ce a vizitat locul în care India a efectuat cu succes teste nucleare în 1998 în timpul guvernării premierului Atal Vajpayee.

„Pokhran este locul martor al hotărârii ferme (a lui Atal Vajpayee) de a face din India o putere nucleară şi rămâne în continuare puternic ataşată doctrinei de a ‘nu recurge prima’ la arma nucleară”, a scris Singh pe Twitter la finalul vizitei sale.

Totuși, oficialul indian a lăsat de înțeles că este dispus să recurgă la cea mai periculoasă armă pentru a proteja granițele. „India a aderat strict la această doctrină. Ceea ce se va petrece în viitor va depinde de circumstanţe”, a avertizat el.

India se angajase în 1999 să nu recurgă prima la arma nucleară în caz de conflict. Dintre ţările vecine ale Indiei, China a adoptat aceeaşi doctrină, dar nu şi Pakistanul.

Tensiunile cu Pakistanul au crescut puternic după decizia guvernului premierului indian Narendra Modi de a revoca autonomia constituţională a părţii din Kashmir controlate de New Delhi şi pe care Islamabadul o revendică. Această decizie a fost condamnată de Islamabad.

Despre această situaţie, ministrul pakistanez pentru drepturile omului a postat un mesaj pe Twitterîn care a spus că India „ar trebui să se oprească de a minţi”.

Aderarea Indiei la doctrina de a nu recurge prima la arma nucleară „a luat sfârşit în 4 ianuarie 2003, când guvernul indian a declarat că va utiliza arme nucleare în faţa oricărui atac (chiar chimic sau biologic) împotriva Indiei sau a forţelor indiene oriunde ar fi”.

Vipin Narang, profesor la prestigiosul Institut de tehnologie din Massachusetts (MIT), a apreciat pe Twitter că Singh este cel mai înalt responsabil indian care a avertizat că India ar putea să nu se simtă legată la nesfârşit şi în manieră absolută de doctrina de a nu utiliza prima arma nucleară, potrivit agerpres.ro