Război în Ucraina, ziua 828. Forțele ruse bombardează ținte civile lângă Harkov

Război în Ucraina, ziua 828. Forțele ruse bombardează ținte civile lângă Harkov Sursa foto: X

Război în Ucraina, ziua 828. Forțele ruse au folosit o bombă aeriană ghidată pentru a ataca ținte civile în satul Ruska Lozova, situat în apropiere de Harkov.

Informația a fost ulterior confirmată de Viacheslav Zadorenko, șeful Administrației Militare a Orașului Derhachi. „Teroriștii ruși au lansat o bombă aeriană ghidată pentru a lovi facilități civile în Ruska Lozova”, a spus el.

Război în Ucraina, ziua 828. Bombardamente asupra civililor din Harkov

Zadorenko a declarat că autoritățile competente au intervenit la locul atacului. Ulterior, Administrația Militară a Regiunii Harkov a anunțat că un bărbat de 56 de ani, locuitor al zonei, a fost ucis în urma bombardamentului. De asemenea, o casă a suferit pagube.

În noaptea de 29-30 mai, forțele ruse au atacat din nou Harkovul și împrejurimile, declanșând un incendiu puternic în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte persoane au fost rănite în urma atacului rusesc asupra Harkovului, potrivit Ukrainska Pravda.

Război în Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

NATO cere ajutor pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 828. Conform unei surse din cadrul alianței citate de Reuters, în timpul întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO la Praga, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, va solicita aliaților să se angajeze să aloce cel puțin 40 de miliarde de euro anual pentru sprijinul militar al Ucrainei.

Până acum, nu s-a făcut o propunere publică privind o cifră specifică, dar anterior oficialii NATO au indicat o sumă de 100 de miliarde de euro pe parcursul a cinci ani, ceea ce ar fi echivalentul a 20 de miliarde de euro anual.

În contextul incertitudinii legate de sprijinul viitor al SUA pentru Ucraina, dată de posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, miniștrii de externe vor discuta vineri strategiile pentru a asigura un sprijin militar mai stabil și pe termen lung pentru Ucraina.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Agenda va fi dominată de elaborarea unui plan de sprijin pentru Ucraina, care va fi discutat și convenit la summitul NATO de la Washington, programat pentru perioada 9-11 iulie.

Acest plan va implica, de asemenea, ajustări în modul de gestionare a furnizării de arme și muniții către Ucraina.

„Trebuie să menținem acest nivel actual de sprijin ca minim pentru a oferi Ucrainei predictibilitatea de care are nevoie, cât timp va fi necesar”, a spus sursa NATO.

Război în Ucraina, ziua 828. Forțele ucrainene au distrus patru nave rusești în Crimeea

Potrivit informațiilor furnizate de Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR), dronele navale ucrainene de tip Magura 5V au lovit alte două ambarcațiuni de patrulare rusești în Crimeea ocupată în timpul atacului din noaptea de 30 mai.

Acest incident ridică numărul total al navelor rusești avariate la patru.

„Ocupatorii au folosit aceste nave pentru logistică și pentru patrulare în apele din apropierea peninsulei ocupate”, a spus HUR.

Explozie în Crimeea

Crimeea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform agenției, unitatea din Grupul 13 a efectuat un atac asupra unui depozit de bărci folosind drone navale în golful Vuzka, situat în orașul Chornomorske de pe coasta de vest a Crimeei.

În paralel, autoritățile ruse au declarat că două feriboturi de transport din orașul-port Kerci, din estul Crimeei, au fost avariate într-un presupus atac cu rachete ucrainene.