Război în Ucraina, ziua 827. Armata ucraineană opune rezistență trupelor ruse în Harkov

Război în Ucraina, ziua 827. Armata ucraineană opune rezistență trupelor ruse în Harkov Război Ucraina. Sursa foto: Facebook

Război în Ucraina, ziua 827. Forțele ucrainene au reușit să oprească avansul trupelor rusești într-o nouă zonă de conflict deschisă de Rusia în nord-estul regiunii Harkov, în timp ce armata rusă continuă să avanseze în regiunea Donețk din est, unde ameninţă oraşul Pokrovsk.

Conform analistului militar ucrainean Kostiantin Maşoveţ, forțele ruse din apropierea capitalei regionale Harkov au adoptat o strategie defensivă activă, suferind pierderi de teren în orașul Vovceansk, unde confruntările de pe străzi continuă să fie intense.

Război în Ucraina, ziua 827. Armata rusă înaintează spre Donețk

„Situaţia în oblastul Harkov este stabilă. Ruşii nu pot trece de poziţiile noastre”, a declarat la rândul său din regiunea atacată Oles Maliarevici, sub-comandant al batalionului de drone de asalt „Ahile” al armatei ucrainene.

Conform analizei sale, se semnalează concentrații de trupe rusești de-a lungul frontierei, în teritoriul Rusiei. Totuși, artileria ucraineană se confruntă cu limite în raza de acțiune, nefiind suficient de extinsă pentru a atinge aceste poziții. În plus, dronele ucrainene sunt interceptate și distruse de sistemele antiaeriene rusești.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Inamicul nu a renunţat la planurile sale. Până acum ne-a testat apărarea. Ne-au costat multe eforturi să-l oprim”, afirmă la rândul său sub-comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt ucrainene, Maksim Jorin.

Soldați ruși.

Soldați ruși. Sursa foto: Dreamstime.com

În contrast, în regiunea estică Doneţk, conflictul continuă să escaladeze între oraşul Pokrovsk, sub controlul ucrainean, şi oraşul Avdiivka, ocupat de forțele ruse. Acest sector rămâne epicentrul celor mai violente confruntări.

Armata ucraineană recunoaște progresele trupelor rusești în această zonă, descriindu-le ca fiind un „succes parțial”, și menționând că au fost întreprinse „măsuri de stabilizare” pentru a contracara avansul.

Se estimează că următoarele ținte ale Rusiei ar putea fi localitățile Pokrovsk și Torețk, însă obstacole naturale precum canalele și râurile pot încetini avansul trupelor rusești, potrivit Agerpres.

Blinken: Armele SUA contribuie la stabilizarea frontului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 827. Potrivit secretarului de stat al SUA,Antony Blinken, furnizarea de armament american către Ucraina contribuie la consolidarea stabilității pe frontul de luptă.

El a subliniat că administrația de la Washington este concentrată în prezent pe eforturi susținute pentru a livra și mai multe sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate în capitala Republicii Moldova, Chișinău, Blinken a subliniat că sprijinul pentru Ucraina transmite un mesaj clar președintelui rus Vladimir Putin, arătându-i că nu poate domina Ucraina.

Acesta este primul popas al principalului diplomat american într-un turneu european scurt, cu scopul de a consolida sprijinul occidental pentru Ucraina în rândul aliaților NATO și în țările vecine.

Anthony Blinken

Anthony Blinken. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cu intensificarea atacurilor rusești în estul Ucrainei, țara se străduiește să respingă agresiunile.

În acest timp, președintele Vladimir Putin a emis o avertizare, declarând că permiterea Kievului să utilizeze arme occidentale pentru a ataca în interiorul Rusiei ar putea genera un conflict global.

Război în Ucraina, ziua 827. Cehia îndeamnă NATO să promoveze sprijinul pentru Ucraina

Jan Lipavsky, ministrul de externe al Cehiei, a subliniat miercuri importanța ca NATO să emită un semnal clar că va contracara „imperialismul rus”, adăugând că fiecare formă de sprijin acordată Ucrainei va contribui la această direcție.

Declarațiile sale vin în contextul reuniunii alianței militare în această săptămână, unde sprijinul pentru Kiev este un subiect central de discuție.

„NATO este o alianță defensivă. Nu dorim să schimbăm nimic în acest sens. Pe de altă parte, dacă dorim să apărăm Europa, suntem destul de deschiși în a recunoaște ce amenință apărarea europeană. Acest lucru, în opinia mea, este imperialismul rus”, a declarat Lipavsky pentru Reuters într-un interviu.

„Fac apel la alte state să aibă o strategie comună care să conțină Rusia, și cu siguranță fiecare pas care va ajuta Ucraina, va ajuta și acest obiectiv”.

Scopul alianței este să preia responsabilitatea coordonării ajutorului militar și a instruirii militare din partea Occidentului pentru Kiev, în încercarea de a menține neîntrerupt fluxul de arme către Ucraina, fără a fi afectat de orice interferență din partea lui Donald Trump, în eventualitatea unei eventuale reveniri la Casa Albă în anul viitor.