Evenimentul Zilei > Actualitate > Când se pot utiliza anvelopele „All Season” iarna? RAR intervine în scandalul toamnei. Ce trebuie să știe toți șoferii
Când se pot utiliza anvelopele „All Season” iarna? RAR intervine în scandalul toamnei. Ce trebuie să știe toți șoferii

Când se pot utiliza anvelopele „All Season” iarna? RAR intervine în scandalul toamnei. Ce trebuie să știe toți șoferii

Toate anvelopele marcate cu simbolurile „M” și „S” pot fi folosite pe timpul iernii, de șoferi, pe drumurile din România, indiferent de numele sub care sunt comercializate.

Registrul Auto Român a făcut o serie de precizări cu privire la tipul de anvelope de iarnă care pot fi utilizate în perioada antotimpului rece pe drumurile din România. Biroul de presă al RAR a venit cu aceste precizări în contextul apariției mai multor informații eronate, privind sancționarea șoferilor care utilizează anvelope „All season” pe timpul iernii.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele „M” și „S” (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006”, se arată în comunicatul RAR.

RAR combate informațiile eronate din spațiul public

Potrivit sursei citate în ultimul timp au apărut, în spațiul public mai multe informații eronate cu privire la aplicarea unor sancțiuni pentru cei care folosesc anvelope „All season”. RAR respinge aceste informații precizând că au fost preluate dintr-un comunicat mai vechi, din 2011 transmis de instituție.

„Registrul Auto Român respinge cu fermitate informaţiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope  promovate comercial drept «all season» vor fi sancţionaţi dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece. În media a fost preluat şi interpretat tendenţios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăseşte pe site-ul instituţiei, fără a fi fost solicitat şi un punct de vedere al Registrului Auto Român”, a transmis RAR.

Legislația privind folosirea anvelopelor de iarnă nu a fost modificată

Comunicatul de presă subliniază că legislația privind utilizarea anvelopelor de iarnă nu a suferit nici o modificare. Drept urmare, orice anvelopă care prezintă simbolurile „S” și „M” poate fi folosită fără teamă de sancțiuni.

„Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declaraţie de presă având ca subiect anvelopele de iarnă! Prin urmare, atâta timp cât posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele «M» şi «S» NU EXISTĂ SANCŢIUNI!”, mai subliniază RAR.