Lege cu impact major pentru românii care se ocupau cu această activitate și care driblau plata taxelor

Lege cu impact major pentru românii care se ocupau cu această activitate și care driblau plata taxelor sursa: arhivă EVZ

O lege a fost modificată de guvernanți, pentru ca statul român să nu mai piardă sume importante de bani din cauza unei activități cenușii.

Guvernul interimar condus de Florin Cîțu a făcut o modificare la legea care vizează mașinile „la mâna a doua”, aduse în România. Este vorba despre procesul de înregistrare la Registrul Auto Român (RAR) și plata taxelor.

Schimbare legislativă care îi afectează pe samsarii de mașini din import

Până acum, cel care aducea mașina o putea vinde cu numărul de înmatriculare din țara de proveniență. Astfel, cel care cumpăra trebuia să se ocupe de procesul de înregistrare la RAR. Între timp, situația s-a schimbat, pentru că legea a fost modificată. Astfel, cel care aduce mașina are obligația să o și înregistreze, înainte de-a o vinde.

Practic, statul nu-i putea controla în niciun fel pe „samsarii” respectivi, iar pierderile erau însemnate, după cum a explicat ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu. În ultimii 5 ani, conform estimărilor oficiale, România a pierdut suma de 1,4 miliarde de lei, din cauză că vânzătorii mașinilor importate, „la mâna a doua”, nu au plătit taxe. Au existat operațiuni de control, în ultima perioadă, în acest segment, iar acum se încearcă un control total.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Impactul bugetar ar fi fost în ultimii cinci ani de 1,4 miliarde de lei”

„Când cineva aduce o mașină rulată în România, cel care aduce, cel care achiziționează mașina din străinătate, este și cel care o prezintă la Registrul Auto Român. Este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de acea scutire pentru bunuri intracomunitare și, din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost în ultimii cinci ani de 1,4 miliarde de lei.

Prin această prevedere, că cel care achiziționează vehiculul este și cel care îl prezintă la RAR și să facă un schimb de documente cu RAR, vom realiza o prevenție”, a afirmat ministrul Dan Vîlceanu.

ANAF a anunțat că, în anul 2020, inspectorii antifraudă au aplicat amenzi de peste 3,9 milioane de lei și au confiscat 35 de autoturisme de lux, second hand, în urma unor acțiuni de control derulate în ultimele zece luni, la nivel național. Vizați au fost 472 de contribuabili, persoane juridice și fizice.