Evenimentul Zilei > Politica > Raluca Turcan a decis soarta bugetarilor. Ce vor pierde lucrătorii de la stat
Raluca Turcan a decis soarta bugetarilor. Ce vor pierde lucrătorii de la stat

Raluca Turcan a decis soarta bugetarilor. Ce vor pierde lucrătorii de la stat

Raluca Turcan a vorbit despre desfiinţarea anumitor sporuri printre care cel de confidențialitate. Ministrul spune că nu ar trebui să existe aşa ceva în grila de salarizare a bugetarilor.

În opinia sa, un spor la salariu în sistemul public, precum sporul de confidenţialitate, nu trebuie acordat „doar pentru că angajatul îşi respectă fişa postului”, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii: Nu dai un spor inventat pentru că îşi respectă fişa postului

Soluţiile ministrului Raluca Turcan cu privire la modificările legii sunt cu scopul ca salariul de bază în plată să fie acelaşi pentru toată lumea.

„Soluţia noastră privind legea salarizării din sistemul public este următoarea: pe fiecare familie ocupaţională să ne uităm la grila actuală de salarizare, dacă există sporuri pentru activităţi speciale care sunt desfăşurate de anumite categorii profesionale, atunci aceste categorii profesionale să aibă un alt loc în aşezarea pe grila de salarizare, astfel încât salariul de bază în plată să fie acelaşi pentru toată lumea. Salarizarea în plată să plece la fel pentru toţi angajaţii, iar sporurile să fie pentru activităţi deosebite, fie pentru stimularea performanţei şi să nu depăşească un anumit procent din salariul de bază în plată pentru toată lumea. Sunt sporuri de confidenţialitate care nu-şi au rostul, şi dacă sunt oameni care au nişte solicitări în plus de a menţine confidenţialitatea, atunci pot să primească un salariu mai mare, dar nu dai un spor inventat pentru că îşi respectă fişa postului”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că bugetarii nu au motive să fie îngrijorați

„Misiunea mea ca ministru este ca o dată stabilite aceste principii de bază, să chemăm ministerele cu soluţii şi cu propuneri concrete, să începem dezbaterile cu fiecare familie ocupaţională, iar la final să rezulte o lege echitabilă. Să nu încercăm să-i panicăm pe oameni inutil. Oamenii trebuie să înţeleagă că la Ministerul Muncii, în parteneriat cu toate ministerele, se lucrează pentru ca această lege să le servească lor interesele”, a declarat Raluca Turcan.

Turcan: Angajații din sistemul privat îşi doresc ca salariaţii din sistemul public să aibă salarii comparabile cu ale lor

„Sistemul public de salarizare înseamnă servicii publice puse la dispoziţie pentru toţi cetăţenii acestei ţări, inclusiv pentru cei care lucrează în mediul privat, pentru că şi cei din mediul privat îşi doresc să vadă că la stat oamenii se duc la serviciu mulţumiţi, că au un salariu competitiv şi comparabil cu ce se întâmplă şi în mediul privat, dar că instituţiile în care oamenii lucrează îi servesc pe toţi cetăţenii acestei ţări”, a mai spus Raluca Turcan la Realitatea TV.