Raluca Turcan: Recalcularea pensiilor se va face după o nouă lege

Raluca Turcan: Recalcularea pensiilor se va face după o nouă lege

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a făcut declarații de ultimă oră despre o recalcularea pensiilor în anul 2021.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că recalcularea pensiilor se va face după o nouă lege în anul 2021.  Această lege va aduce o nouă formulă de calcul. Ea a mai anunțat că România va lua bani de la UE pentru a face reforma pensiilor.

„O să începem evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România așa cum prevede art. 157 alin. (2) din legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Procedura trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile. În baza legii 127, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare a recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Ultima mare recalculare a fost făcută în perioada 2005-2010 și a cuprins atunci aproximativ un milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 luni pentru evaluarea celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii”, a spus Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Recalcularea pensiilor 2021 se va face după o nouă lege

„Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va înlocui legea 127/ 2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistemul electronic al casei Naționale de pensii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există o componentă tehnică și există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conțină o formulă de calcul să aducă contributivitate și echitate. De asemenea, până se realizează acest proces, pensiile se plătesc și se calculează pentru cei care intră în pensie, în baza legii existente”, a subliniat Raluca Turcan.

„Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR , pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

„Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.