Evenimentul Zilei > Sport > Rafa Nadal, afaceristul. Ce bani și ce proprietăți învârte tenismanul
Rafa Nadal, afaceristul. Ce bani și ce proprietăți învârte tenismanul

Rafa Nadal, afaceristul. Ce bani și ce proprietăți învârte tenismanul

Rafael Nadal, care a câștigat cel de-al 19-lea titlu de Grand Slam, deține o avere estimată, după victoria de la US Open, 114 milioane de dolari (103,2 milioane de euro). Bineînțeles, o parte din bani provin dincontractele încheiate cu sposori de prestigiu, precum Nike sau Kia.

Numărul doi mondial, considerat cel mai mare jucător de tenis pe zgură din toate timpurile, Nadal duce o viață de lux, fiind proprietarul mai multor imobile, dar și a unui yaht, Beethoven. În același timp, sportivul spaniol investește cu precădere în proiecte filantropice, centre de tenis și în imobiliare.

Strânge ban pe ban

– La US Open, el a încasat 3,7 milioane de dolari în 2017 și 3,4 milioane la ediția de anul acesta. De pe arenele Roland-Garros, unde a repurtat recent a 3-a lui victorie consecutivă, a plecat cu 2,6 milioane de dolari, în timp ce turneul canadian Omnium i-a adus circa 1 milion de dolari.

– În același timp, în 2017, Nadal a câștigat 26 de milioane de dolari din contractele de sponsorizare. Printre companiile care îl susțin se numără Babolat, Nike și Tommy Hilfiger.

– Jucătorul spaniol de tenis este, de asemenea, ambasador mondial al constructorului auto Kia. Întreprinderea i-a oferit un Kia Stinger GT, mașină care se vinde începând de la 31.900 de dolari și pe care o poate folosi cum dorește.

Filotim

– Rafael Nadal este cunoscut ca fiind mână-spartă. În 2018, el a jucat la Roland-Garros purtând un ceas Richard Mille în ediție limitată și de o valoare de 725.000 de dolari. El deține, de asemenea, o bicicletă electrică Gocycle, care costă 4499 de dolari.

– Când nu se deplasează pe două roți, sportivul poate alege între numeroasele lui vehicule pe patru roți. Astfel, el posedă un Aston Martin DBS și un Mercedes-Benz SL55, al căror preț este format din șase cifre fiecare.

– Pentru călătoriile pe mare, Nadal poate folosi fie yahtul său Beethoven, de 23 de metri lungime și pentru care a plătit 3 milioane de dolari, fie catamaranul Sunreef, recent achiziționat nu se știe la ce preț. La capitolul case, el este, printre altele, proprietarul unui vile în Insula spaniolă Majorca, în valoare de 1,5 milioane de dolari, dar și a unei reședințe în Reublica Dominicană, imobil evaluat la 2 milioane de dolari.

Filantrop

– În 2008, Nadal a înființat ”Fundacion Rafa Nadal”, organizație condusă de mama sportivului și care se ocupă de copiii defavorizați. De asemenea, el a deschis ”Rafa Nadal Academy”, în Majorca. Din costurile totale de 26 de milioane de dolari, el a acoperit 5%.

Investitor

– Rafael Nadal este asociat al Telefonica Open Future, care oferă susținere financiare start-upurilor specializate pe produse și soluții pentru sport și sănătate. În 2016, el a deschis, împreună cu Enrique Iglesias și jucătorul de baschet Pau Gasol, restaurantul TATEL în interiorul complexului Ritz-Carlton South Beach din Miami.

– Recent, Nadal și asociații lui au cumpărat un superb imobil din Madrid, o clădire din secolului al 19-lea și care ar costat aproape 30 de milioane de dolari. În plus, sportivul se pregătește să deschisă un lanț de centre de formare a tinerilor jucători de tenis în hoteluri din întreaga lume.