Evenimentul Zilei > Politica > Decizia lui Iohannis va naște o controversă națională. Este corectă sau nu?
Decizia lui Iohannis va naște o controversă națională. Este corectă sau nu?

Decizia lui Iohannis va naște o controversă națională. Este corectă sau nu?

Deși este contestat de numeroși politicieni, dar și de o parte a opiniei publice, care nu a uitat încă de cazurile Colectiv și accidentul din Apuseni, se pare că secretarul de stat Raed Arafat este foarte apreciat de Klaus Iohannis.

Actualul șef al DSU, medicul Raed Arafat, are o imagine controversată, fiind implicat în cazuri care au revoltat mulți români pentru intervenția tardivă a autorităților. Printre acestea se numără tragedia Colectiv (2015), dar și accidentele aviatice din Apuseni (2014) sau Tuzla (Constanța, 2010). Toate aceste drame au un numitor comun: la butoanele strategiei de intervenție s-a aflat medicul de origine palestiniană Raed Arafat. În 2012, mii de oameni au ieșit în stradă când acesta se afla în conflict cu fostul președinte Traian Băsescu. În timpul protestelor masive care au urmat după Colectiv, miile de oameni care mărșăluiau pe bulevardele Bucureștiului au cerut în mod repetat demisia lui Arafat.

Raed Arafat, ISU, IGSU

În ciuda numeroaselor controverse pe care le-a suscitat activitatea sa de la nivelul cel mai înalt al statului, și a contribuției, contestată de mulți, la gestionarea pandemiei, Arafat are însă un aliat de nădejde: șeful statului. Totuși, exact acum un an, președintele anunța public că a solicitat o soluţie de la Guvern în cazul Colectiv. La 13 noiembrie, Iohannis a mărturisit că a fost „răscolit” de înregistrarea intervenţiei de la Clubul Colectiv, apărută în spaţiul public, şi a precizat că aceasta trebuie analizată de cei care cercetează faptele petrecute atunci.

Raed Arafat, făcut cavaler de președintele Klaus Iohannis

Actualul secretar de stat în MAI a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul și Medalia Merit Sanitar în grad de Cavaler, potrivit Antena 3.

Ordinul este oferit în momentul în care un medic, cetățean român sau străin, are merite deosebite cu privire la combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării, practicii medicale și altele. Tot pentru pentru efortul depus în combaterea pandemiei COVID-19, Iohannis l-a decorat și pe fostul manager de la Fundeni, Carmen Orban. De asemenea, și secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a fost decorat de Klaus Iohannis.

„Cert este că printre cele 99 de decrete semnate de președintele Klaus Iohannis am mai găsit și altele interesante. A fost decorat unul dintre polițiștii care au participat la cercetarea la fața locului de la Piatra Neamț. Acesta este acum chestor de poliție – era comisar-șef înainte.

De asemenea, a mai fost avansat în funcție și Bogdan Despescu care acum este secretar de stat în MAI și care avea gradul de chestor de poliție. Acum este chestor general de poliție”, a declarat, la emisiunea „Decisiv”, Ana Maria Bujor, senior-editor Antena 3.