Evenimentul Zilei > Economie > Raed Arafat e atacat de un greu din HoReCa: „Ce facem, ne jucăm alba-neagra?”
Raed Arafat e atacat de un greu din HoReCa: „Ce facem, ne jucăm alba-neagra?”

Raed Arafat e atacat de un greu din HoReCa: „Ce facem, ne jucăm alba-neagra?”

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a reacţionat după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să execute silit operatorii din HoReCa pentru neplata taxelor şi impozitelor.

Raed Arafat e atacat de un greu din HoReCa. Asta s-a întâmplat deşi acest sector a fost închis în urma restricţiilor autorităţilor. Luni, la finalul întrevederii dintre liderii HoReCa şi ministrul Economiei, Claudiu Năsui, liderul FTPR a lansat mai multe critici.

„Noi, cei din industrie, aşteptam ca actuala criză să se termine în luna martie-aprilie, dar vedem că lucrurile se complică şi mai mult. Deja ANAF a început să facă executări silite. Adică ne închizi pe noi, măsuri peste măsuri, amenzi peste amenzi, dar vă dau şi un tort cu frişcă…

Vă executăm silit dacă nu plătiţi taxe şi impozite. Cred că avem un conflict major cu Guvernul. Nu e vorba de domnul ministru, care ne-a asigurat de sprijinul său, dar cât poate şi dânsul, pentru că e vorba de bani… Iar Ministerul Economiei n-are bani, banii sunt la Guvern şi la Finanţe”, a declarat Mohammad Murad.

Mai departe, liderul FPTR a apreciat că sectorul HoReCa este involuntar în grevă fiscală: „Suntem în grevă fiscală în mod spontan, pentru că nu avem de unde plăti. Şi atunci fiecare la locul lui. Iar noutatea de săptămâna asta sau de o săptămână: ANAF a început să facă executări.

Raed Arafat e atacat de un greu din HoReCa

Pe de o parte sunt băncile, pentru că eşti obligat să plăteşti băncii ratele bancare, pentru că ai fost iertat doar anul trecut. Pe de altă parte sunt ANAF, taxele şi impozitele locale. Şi cu toate astea, vine domnul Arafat şi îmi spune: «de mâine închizi!», aşa cum a făcut la Cluj.

Vineri au deschis restaurantele, s-au organizat că era Ziua Îndrăgostiţilor şi hai să aibă o gură de oxigen, iar azi dimineaţă au închis restaurantele din nou. Ce facem, ne jucăm alba-neagra?”

Altfel, Murad a explicat ce afect va avea decizia Guvernului de a anula emiterea de tichete de vacanţă pentru 2021: „Nu suntem de acord cu ce se va întâmpla cu Bugetul, cu alte cuvinte vouchere de vacanţă nu vor mai exista.

România poate pierde între 1,5 şi două miliarde de euro

Există o propunere directă că voucherele nu vor mai exista pentru 2021. Dacă se anulează voucherele de vacanţă, asta înseamnă închiderea a peste 30-40 dintre unităţile hoteliere la nivel naţional, pentru că aceasta era singura lor gură de oxigen. Dacă se scot voucherele de vacanţă, vorbim de 1,5-2 miliarde de euro care pleacă din România în străinătate.”

La rândul său, Claudiu Năsui a declarat că industria HoReCa a fost pusă la grea încercare în această perioadă. Ministrul Economiei ştie că industria HoReCa a supravieţuit din resurse proprii şi îşi justifică un ajutor.

Întrebat dacă există bani pentru a ajuta această industrie, Năsui a spus că a solicitat „suma care a fost şi în lege şi în OUG pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată, există în această OUG credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare”.

anaf.ro MohammadMurad.ro fptr.ro