Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat avertizează: „E posibil să ajungem la depăşirea capacităţii“
Raed Arafat avertizează: „E posibil să ajungem la depăşirea capacităţii“

Raed Arafat avertizează: „E posibil să ajungem la depăşirea capacităţii“

Raed Arafat a declarat ca România s-ar putea confrunta cu o depăşire a capacităţii doar în cazul în care vom înregistra o creştere bruscă a numărului de cazuri. Şi că o situaţie ca cea din Italia ne-ar crea probleme.

„Spitalele sunt acum, cu siguranţă, mai pregătite. Într-o situaţie ca cea din Italia şi noi am putea fi depăşiţi. Dacă avem o creştere bruscă e posibil să ajungem la depăşirea capacităţii. Ne pregătim şi fiecare zi ne prinde cu încă un pat în plus“, a declarat Arafat.

„Noi sperăm să rămânem pe o evoluţie lină, să nu fie una bruscă, dar acest lucru depinde foarte mult şi de noi. De aceea am vorbit azi şi de purtatul măştii, dar nimeni nu poate să spună că am trecut peste ce era mai greu. Ne vom confrunta cu o perioadă mai grea decât cea prin care am trecut.

În ce situaţie am putea fi depăşiţi

În China au început să relaxeze carantina. Noi, totuşi, nu am ajuns la izolare totală. Economia, cât de cât, e lăsată să îşi desfăşoare activitatea. Normal că anumite sectoare sunt afectate.

Cât va dura, noi sperăm cât mai scurt. E greu să estimăm. S-ar putea să spunem că durează 5 săptămâni şi să vedem că în 3 săptămâni putem relaxa condiţiile.

E muncă în echipă, a sublinat Arafat, echipa suntem noi toţi, de la omul de rând până la nivelul cel mai înalt. Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început.

Dacă vrem să spunem că urmează o situație similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că și noi putem să fim depășiți. Depinde cum apare acest vârf de criză și cum crește numărul cazurilor.

Nevoia de spitale de campanie

Până acum, noi am avut o creștere totuși mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creștere bruscă, e posibil să ajungem la depășirea capacității, de exemplu. Și de aici a venit și ideea de a deschide și de a operaționaliza spitale de campanie precum cel de lângă București, la Ana Aslan, făcut de către MApN, cel de la Constanța.

Se găsesc alte spații pentru bolnavii mai puțin afectați, asimptomatici, cum de exemplu a venit o rețea de hypermarketuri împreună cu parteneri de-ai lor și facem deja astfel de zonă în București, cu peste 350 de paturi.

Deci ne pregătim mai departe și cu siguranță fiecare zi ne prinde cu încă un pas în plus făcut pentru a face față unei situații cu care sperăm să nu ne confruntăm, a spus Arafat, citat de realitatea.net.