Radu Mazăre subvenţionează căldura până în decembrie- „Dacă Ponta va fi preşedinte, o vom subvenţiona şi în 2015”

Radu Mazăre subvenţionează căldura până în decembrie- „Dacă Ponta va fi preşedinte, o vom subvenţiona şi în 2015”

Consilierii locali constănţeni au aprobat, astăzi, reducerea tarifului la gigacalorie, cu 10%, doar pentru abonaţii RADET care sunt deja subvenţionaţi. Măsura este însă valabilă doar până la sfârşitul acestui an, având în vedere că legea din 2008 care acorda Consiliului Local Municipal 20% din acţiunile portului Constanţa a fost anulată de Curtea Constituţională.

Primarul Radu Mazăre a explicat că factura la căldură scade cu 10% pentru familiile care au un venit de până în 1800 de lei pe membru de familie, respectiv pentru persoanele singure care au un venit lunar de până în 2100 de lei. Subvenţiile vor fi însă acordate doar pentru lunile noiembrie şi decembrie. O eventuală subvenţionare a gigacaloriei pentru anul viitor depinde, potrivit lui Radu Mazăre, doar de Parlamentul României care va trebui, în 45 de zile, să modifice legea invalidată recent de Curtea Constituţională. Senatorii şi deputaţii, „dacă noi PSD-ul vom mai avea majoritatea”, vor aproba astfel transferul a 20% din acţiunile portului Constanţa la primărie şi nu la Consiliul Local Municipal aşa cum, greşit, a fost intocmită legea în forma iniţială din 2008.

„Victor Ponta a promis că, după alegeri, trece încă 13% din port la primăria Constanţa”

Radu Mazăre crede că la modificarea legii de preluare a acţiunilor portului Constanţa de către primărie, parlamentarii vor aproba transferul unui pachet mai mare. „O să am o discuţie cu Ponta să vedem dacă în reformularea legii o să trecem 20 sau 33%. Dacă  mă întrebaţi pe mine, probabil că o să trecem 33%. Zilele astea o să mă duc la Bucureşti, trebuie să mă văd cu toţi parlamentarii PSD şi să avem o linie clară.Legea să fie depusă şi să nu depăşim perioada de 45 de zile şi trebuie să o fac, sigur, în acord şi cu Ponta, că acuma e şef de partid şi şef peste majoritate şi dacă va fi preşedinte, să ştie ce lege îi vine”, a explicat primarul Constanţei. El spune că se bazează pe cuvântul de onoare şi pe promisiunea lui Victor Ponta. „La ACL,  am garanţia că legea nu o să treacă pentru că au spus nu, din capul locului. Şi ca drept dovadă au şi atacat la Curtea Constituţională. Măcar ăsta ( Victor Ponta) a zis că vrea. Şi ne-a şi ajutat. La 20% a zis că, după alegeri, mai trece 13% „

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu toate dividentele din port, preţul gigacaloriei la Constanţa nu a scăzut”

Subvenţia la căldură acordată unora dintre constănţeni ar fi fost posibilă, până acum, datorită dividentelor de două milioane de euro obţinute, anual, de primăria Constanţa din cuantumul celor 20% din acţiunile deţinute la port. Radu Mazăre a fost însă contrazis de consilierul local PNL Ana Marcu. „Subvenţia acordată nu rezolvă problema pe fond, cea a preţului la gigacalorie. Cu toate dividentele de la port, preţul pe gigacalorie, 358,54 lei, nu a scăzut. Unde sunt aceşti bani ?” a comentat consilierul PNL. Primarul Radu Mazăre s-a enervat, din nou, când EVZ l-a întrebat de ce nu se aprobă subvenţionarea tuturor abonaţilor RADET, aşa cum se întâmplă în Bucureşti. „ Bucureştenii cu venituri mici plătesc mult mai mult la căldură decât constănţenii cu venituri mici. Acolo toţi sunt egali iar la noi, la Constanţa, nu sunt toţi egali. La noi, cei cu venituri mici plătesc foarte puţin” a reacţionat primarul.