Evenimentul Zilei > Social > Radu Banciu, bun de plată. Justiția a menținut amenda pentru jigniri aduse comunității aromâne
Radu Banciu, bun de plată. Justiția a menținut amenda pentru jigniri aduse comunității aromâne

Radu Banciu, bun de plată. Justiția a menținut amenda pentru jigniri aduse comunității aromâne

Realizatorul de televiziune Radu Banciu va trebui să plătească o amendă în valoare de 2.000 de lei, pe care a primit-o de la CNCD, pentru jigniri aduse comunității aromâne.

Radu Banciu, cunoscutul realizator de la B1 TV este bun de plată.

Realizatorul TV Radu Banciu a fost pierdut procesul cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Asociația Femeilor Aromâne. Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat soluția definitivă în acest dosar care vizează o amendă de 2.000 de lei, după cum relatează justnews.ro.

Judecătorii au respins recursul formulat de Radu Banciu împotriva sentinţei civile nr. 288 din 29 ianuarie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VIII – a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Radu Banciu a fost amendat de CNCD, cu 2.000 de lei, pentru mai multe afirmații pe care le-a făcut într-o emisiune din 2017.

Declarațiile pentru care a fost sancționat

Într-una din emisiunile pe care le realizează, Radu Banciu a vorbit despre modul în care își trata Gheorghe Hagi fosta soție.

„Conținea pe prima pagină următoarele amendamente: femeia îi pusese miere în cafea în loc de zahăr. Aceasta a fost chestiunea principală pe care Hagi a trecut-o în cerere. A doua că femeia nu spăla vasele, spune acesta. La ei, după cum știți, în regnul lor, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal. Şi Gigi o spune mereu. (…)

Nu au încotro, pentru că, așa este, sunt primitivi, și atunci ei trebuie să se căsătorească între ei, le rup ăștia picioarele, mafioții lor, albanezii lor. Dacă cumva te duci și obții un mariaj în altă parte, vezi Doamne, nu are voie unul să o trateze cu blândețe. Dacă ia de bărbat un român sau bulgar sau vietnamez, ăla poate că o tratează firesc, normal, ca pe un ou, nu o tratează ca pe o vacă…

Și atunci sigur că lucrurile se complică, vin ăia peste tine, știm cum sunt tradițiile la popoarele astea din comuna primitivă” – au fost declarațiile care l-au încriminat pe Radu Banciu, conform sursei citate.

Prin hotărârea CNCD din 29.11.2017, Radu Banciu a fost amendat cu 2.000 lei. Anterior, pentru aceleași afirmații, în iunie 2017, CNA a sancţionat postul de televiziune B1TV cu amendă de 50.000 lei (decizia nr. 316/13.06.2017).

Realizatorul TV a contestat amenda în instanță, iar procesul s-a încheiat zilele trecute cu o sentință definitivă.

Cum și-au motivat judecătorii sentința

Judecătorii au stabilit că nu există nicio justificare obiectivă pentru adresarea de invective comunității de aromâni, descrisă drept un regn”, ai cărei membri sunt „primitivi”. De asemenea, judecătorii nu au apreciat afirmațiile de genul „și-ar trata femeia ca pe un animal”, ca „pe o vacă”.

În opinia acestora, faptul că aceste afirmații au fost făcute într-o emisiune cu caracter satiric, de pamflet, nu este relevant. Instanța a stabilit că discriminarea de natură a leza demnitatea sau a crea o atmosferă ostilă și degradantă la adresa comunității aromâne, nu poate fi justificată obiectiv.

Magistrații au apreciat că Radu Banciu a acționat cu intenție, iar afirmațiile sale au vizat lezarea demnității și crearea unei atmosfere ostile, degradante, ofensatoare la adresa comunității aromâne. Or, aceste aspecte se circumscriu laturii obiective și subiective a contravenției reglementate de dispozițiile art. 15 din OG. nr. 137/2000, după cu, relatează justnews.ro.