Reţinerea jurnalistului de investigații, Ivan Golunov, privind suspiciunea de a vinde droguri, transmite un semnal extrem de îngrijorător în rândul mass-media ruseşti. Iar mobilizarea imediată a jurnaliştilor, în apărarea colegului lor, a determinat Kremlinul să se implice direct în eliberarea sa.

Dmitri Muratov, fostul redactor al ziarului independent Novaya Gazeta, a spus că s-a întâlnit cu doi deputați în primăria Moscovei sâmbătă împreună cu redactorul-șef al Ekho Moskvy, Alexei Venediktov, pentru a discuta cazul lui Golunov.

"Conducerea politică a țării a luat decizia corectă după această întâlnire", a spus Muratov, adăugând că anunțul de a renunța oficial la acuzații a fost programat până în prezentarea rezultatelor anchetei, dovedind că Golunov nu are nicio legătură cu drogurile.

Reamintim că Golunov a fost reținut în centrul Moscovei în după-amiaza zilei de 6 iunie, şi nu a putut să se apere până noaptea târziu. În afară de împiedicarea lui Golunov de a-și apela rudele sau avocatul, anchetatorii au început procedurile în absență. Potrivit avocatului său, Golunov a fost bătut după arestarea sa, iar poliția a refuzat să apeleze la serviciul de ambulanță până după interogarea sa.  

Golunov a negat că drogurile care au fost găsite în rucsac sau în apartamentul său îi aparţin. Iar prietenii și colegii jurnalistului au negat vinovăția sa. pretinzând că drogurile au fost plantate asupra lui. 

Unii dintre ofițerii implicaţi în reţinerea lui Golunov au fost suspendați, iar ministrul de Interne al Rusiei, Vladimir Kolokoltsev, a anunțat că va cere lui Putin să demită ofițerii superiori din poliție implicați în anchetă, notează themoscowtimes.