Evenimentul Zilei > International > Putin îngenunchează Europa. Sărăcia și scumpirile sunt nimic fată de ce pune la cale Țarul de la Kremlin
Putin îngenunchează Europa. Sărăcia și scumpirile sunt nimic fată de ce pune la cale Țarul de la Kremlin

Putin îngenunchează Europa. Sărăcia și scumpirile sunt nimic fată de ce pune la cale Țarul de la Kremlin

Gazprom închide robinetul la gaz făcând viața un calvar în iarna acesta europenilor. Rusia a oprit livrările de gaze și a redus drastic alte livrări fiind numit de expreţi drept „un atac major asupra Europei”.

De sâmbătă, „furnizorul de gaz rus, deținut de stat, Gazprom nu a mai livrat gaz Germaniei prin conducta  Yamal, prin Polonia. Și de duminică, gigantul lui Putin nu transportă decât jumătate din cantitatea de gaz prin Ucraina către Austria și sudul Germaniei.

Situația devine din ce în ce mai critică pentru consumatorii germani și alți europeni, iar lipsa proviziilor nu fac decât să crească prețurile.

Un purtător de cuvânt al portalului „Check24” a declarat: „98 de furnizori de gaze de bază și-au majorat deja prețurile sau au anunțat alte creșteri. Furnizorii individuali își dublează prețurile. În medie, creșterile de preț sunt de 17,3% și afectează aproximativ 560.000 de gospodării”.

Putin îngenunchează Europa

Livrările de gaze din Rusia s-au oprit în Serbia, ceea ce a dus la o defecțiune a centralei pe gaz din marele oraș Novi Sad (300.000 de locuitori). În capitala bosniacă Saraievo, centralele electrice au fost parțial închise din cauza opririi livrărilor de dimineață și, prin urmare, apa a fost doar călduţă și încălzirea aproape inexistentă.

Cauza perturbării a fost o explozie misterioasă în Bulgaria, care a avut loc pe o secțiune mai veche a sistemului de conducte Gazprom „Balkan Stream”. Marți, specialiștii au încercat să repare tuburile avariate.

Gazprom și-a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina peste noapte la doar 52% din cantitatea convenită

Consecințele rezultate ale acțiunii ar putea duce la scăderea presiunii asupra rețelei, ceea ce face ca întregul sistem de conducte din Ucraina să devină inutilizabil. Consilierul prezidențial ucrainean Andrij Yermak a avertizat cu privire la colapsul rețelei de gaze ucrainene în Europa, deoarece presiunea asupra conductelor este acum pur și simplu prea scăzută.

„Capacitatea de tranzit a Ucrainei este plină cu doar 19 la sută. Dacă reducerea fluxurilor continuă, UE va pierde pentru totdeauna ruta ucraineană fiabilă”, a spus dl Yermak.

Un expert spune că această mișcare ar putea fi un rezultat al criticilor aduse Rusiei cu privire la politicile sale privind schimbările climatice și pentru că nu a participat la reuniunea COP26.

Profesorul Alan Riley, expert în gaze, a spus: „Aceasta este reacția Moscovei la Green Deal. Mesajul este: nu veți putea realiza tranziția energetică fără consimțământul Rusiei și numai în condițiile rusești”.

Agenda ascunsă a lui Putin

Expertul mai susține că Rusia are o agendă ascunsă în ceea ce privește exporturile, susținând rapoartele potrivit cărora Putin politizează problema. „Deoarece știm că Gazprom are o oarecare capacitate de producție gratuită, exporturile de gaze scăzute record nu pot fi explicate decât printr-o agendă ascunsă a Rusiei”, a spus profesorul Riley.

Criza prețului gazelor devine rapid o provocare majoră pentru Uniunea Europeană. Pe măsură ce se apropie o iarnă, gestionarea situației este văzută ca un „turnesol” pentru președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Rusia a negat în trecut manipularea proviziilor, declarând că a onorat întotdeauna acordurile contractuale și cotele, relatează Express.