Liderul de la Kremlin a anunțat un acord de încetare a focului între regimul Assad și opoziția armată din Siria, încleștate într-un război civil din anul 2011.

Putin a afirmat că „au fost semnate trei documente: primul este între guvernul sirian și opoziția armată pentru încetarea focului pe întreg teritoriul sirian”.

Armata siriană a confirmat imediat „o încetare imediată a operațiunilor militare” care trebuie să intre în vigoare la miezul nopții pe întreg teritoriul sirian, potrivit unui comunicat dat publicității de agenția oficială de presă SANA.

Totuși acordul de încetare a focului îi exclude pe jihadiștii din ISIS ca și pe cei din Frontul Al-Nusra, aripa siriană Al-Qaida, redenumit Fateh Al-Sham, precizează comunicatul.

Coaliția Națională Siriană (CNS), principala formațiune de opoziție în exil, a salutat și ea acordul, prin vocea purtătorului de cuvânt Ahmad Ramadan:

„Coaliția Națională sprijină acordul și face apel la toate părțile să se supună.”

Pe de altă parte, Vladimir Putin a anunțat o „reducere” a prezenței militare ruse în Siria, unde armata s-a implicat prin lovituri aeriene din septembrie 2015.

Cu ocazia unei întâlniri televizare cu miniștrii Apărării și de Externe, Putin a declarat:

„Sunt de acord cu propunerea Ministerului Apărării privind reducerea noastră militară în Siria. Dar vom continua categoric lupta împotriva terorismului internațional.”

Anterior, ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu, anunțase la canadlul de televizune A Haber că Ankara și Moscova lucrau pentru punerea în practică a unui acord de încetare a focului „înainte de sfârșitul anului”.

Miercuri, agenția de presă pro-guvernamentală turcă Anadolu anunțase încheierea unui acord de încetare a focului în toată Siria, dar știrea nu a fost confirmată de principalii actori.

Cavuslogu a afirmat că, în caz de succes, acest acord va conduce la negocieri politice între regimul de la Damasc și opoziția politică, la Astana, în Kazahstan.

Aceste negocieri nu se doresc o alternativă pentru cele de la Geneva, aflate sub egida ONU, din luna febriarie, a subliniat șeful diplomației turce.

Turcia a păstrat tăcerea după ce regimul Assad a obținut cea mai mare victorie a sa de la începutul războiului, prin eliberarea Alep cu sprijinul aerian al rușilor.