Putin atacă Occidentul, dar vrea să evite recesiunea în 2015

Putin atacă Occidentul, dar vrea să evite recesiunea în 2015

Cu economia țării la pământ, președintele rus acuză Vestul că vrea să distrugă țara și să o izoleze, dar spune că Rusia se va descurca pe cont propriu.

În discursul anual despre starea națiunii, Vladimir Putin a explicat, în fața unei audiențe de 1.100 de oficiali, că Occidentul vrea să ridice o Cortină de Fier în jurul Rusiei și că a declanșat un război economic împotriva sa. Putin nu regretă anexarea Peninsulei Crimeea („Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei”) și a spus că guvernele occidentale dau dovadă de „cinism” în cazul crizei ucrainene.

Amnistie pentru capital

Liderul de la Kremlin a propus o „amnistie totală” pentru persoanele care își repatriază capitalurile în Rusia, în încercarea de a stăvili scurgerea masivă de bani, de care suferă ţara de la începutul crizei ucrainene. Ministerul Economiei a evaluat la 125 de miliarde de dolari, pentru 2014, pagubele produse de scurgerea de capital și sancțiunile economice occidentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O să facem asta acum, însă o singură dată. Cei care doresc trebuie să profite”, a avertizat Putin. „Persoanele care îşi repatriază capitalurile în Rusia vor obţine garanţii juridice solide că nu vor fi aduse în fața diverselor instanțe, inclusiv a celor care aplică legea, că nu vor fi întrebate de unde vin și cum au fost obținute capitalurile, că nu vor face obiectul unor urmăriri penale sau administrative”, a mai spus şeful statului rus. Putin a amintit de „pericolul” scutului antirachetă, nu doar pentru Rusia și Europa, ci și pentru SUA, pentru că sistemul naște o iluzie de „invulnerabilitate”.