Parlamentul Ungariei a votat pentru a-i conferi premierului puteri depline. O inițiativă luată pentru gestionarea situației de urgență coronavirus, care face ca opoziția să se teamă.

„Este începutul dictaturii”, au remarcat adversarii lui Orban.

În termenii legii, premierul, fără limite, poate guverna pe baza decretelor, închide Parlamentul, schimbă sau suspendă legile existente și are dreptul de a bloca alegerile. tot de el depinde când se va încheia starea de urgență.

În plus, cei care emit „vești false” se vor confrunta cu 1 la 5 ani de închisoare. Deputații Fidesz și unii din extrema dreaptă au votat în favoarea sa. Legea a fost adoptată cu 138 de voturi pentru și 53 împotrivă.

Opoziția a încercat să introducă în text o limită de 90 de zile, garantându-i sprijinul în schimb, dar Orban a refuzat. În Ungaria, până în prezent, doar 447 au fost infectate cu coronavirus, 15 reprezintă numărul victimelor.

Cu toate acestea, datele reale ar putea fi mai mari, chiar de 15 ori mai mult. Serviciile de sănătate fac foarte puține teste: au fost făcute puțin peste 13.000 de la izbucnire. Spitalele nu au costume de protecție, mănuși și măști și există doar 2.560 de aparate de respirație în toată țara.

„Astăzi începe dictatura fără mască a lui Orban”, a spus liderul socialiștilor maghiari Bertalan Toth, comentând legea adoptată de parlamentul ungar care dă putere deplină premierului Viktor Orban pentru a lupta împotriva coronavirusului pentru o perioadă nelimitată.

Chiar și președintele partidului naționalist Jobbik a vorbit despre o „lovitură de stat”, precizând că situația actuală nu justifică deloc starea de urgență așa cum este configurată în lege. Ca răspuns, premierul a spus: „Opoziția este de partea virusului”, notează huffingtonpost.