PULSUL PLANETEI. SUA caută sprijin pentru acordul nuclear cu Iranul

PULSUL PLANETEI. SUA caută sprijin pentru acordul nuclear cu Iranul

În pragul semnării unui acord după stabilirea ultimelor detalii în privința programului nuclear iranian, Statele Unite fac eforturi diplomatice susținute pentru a obține sprijinul cât mai multor actori pentru semnarea documentului și acceptarea variantei ce urmează a fi semnate.

Efortul de consultare și obținere a sprijinului a trecut printr-un episod major la recenta întâlnire, de la Camp David, cu reprezentanții celor 6 state din Golf. Totuși evenimentele din Yemen nu ajută la dezvoltările preconizate, așa cum și Israelul rămâne unul dintre actorii sceptici, reticenți, ba chiar profund angajat în blocarea acestui curs, de revenire a Iranului în cadrul comunității internaționale, cu depline libertăți și fără sancțiuni.

Preşedintele american Barack Obama a optat pentru o formulă în care SUA şi-au consolidat sprijinul militar pentru statele arabe aliate din Golf care, în schimb, îl vor susţine în demersul de încheiere a unui acord cu Iranul în domeniul nuclear. Declaraţia de sprijin din 14 mai a celor 6 state din Golful Persic, inclusiv Arabia Saudită, ar putea constitui un impuls pentru eforturile preşedintelui Obama de a ajunge la o înţelegere cu Teheranul. „Un acord comprehensiv, verificabil, care să răspundă pe deplin temerilor, la nivel regional şi internaţional, în privinţa programului nuclear al Iranului, este în interesul securităţii statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului” şi a SUA, se arată în declaraţia comună de la încheierea reuniunii.

Formularea este încă extrem de vagă și ascunde mecanismul real solicitat pentru a putea garanta faptul că Iranul nu va ajunge să dețină arma nucleară. Arabia Saudită a amenințat deja că, dacă Teheranul va ajunge la a deține arma nucleară, și statele sunite din Golf vor trebui să dobândească această armă, motiv pentru care au fost stabilite contacte cu Pakistanul în acest sens. Mai mult, un eventual eșec american ar putea antrena la responsabilitatea SUA pentru reechilibrarea situației din Orientul Mijlociu și achiesarea, măcar tacită, la perspectiva nuclearizării peninsulei arabe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Obama a reiterat angajamentul SUA de a proteja ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului împotriva oricărei agresiuni, de a consolida cooperarea în domeniul securităţii şi de a accelera transferurile de arme către aceste state arabe sunite. O asemenea perspectivă se vede atât în transferurile de armament provenite din terțe state occidentale, dar este umbrită de evoluțiile din Yemen, acolo unde rebelii hitiți susținuți de Iran domină în lovitura de stat suniții susținuți de SUA. Doar armata comună sunită a statelor din Golf susținute de Egipt pare a fi o veste bună, chiar dacă celălalt mare actor sunit, Turcia, nu e parte a acestui efort din cauza susținerii sale pentru structurile politice tip Frăția Musulmană.

Pe de altă parte, Israelul, care a reușit să treacă un nou guvern Netanyahu prin Kneset, este unul dintre opozanții vehemenți ai acordului. Ambasadorul israelian la Washington, Ron Dermer, a folosit negocierile de la Camp David pentru a avea o apariție publică la Heritage Foundation, unde a anunțat că un eventual acord nuclear dintre SUA şi Iran este o idee nepotrivită. Dermer a precizat că acordul-cadru, pe care SUA şi aliaţii săi speră să îl încheie cu Iranul până în luna iunie 2015, va facilita perspectiva Teheranului de a deveni o putere nucleară.

„Iranul nu va trebui să se strecoare sau să pătrundă cu forţa în grupul statelor ce desfăşoară programe nucleare; pur şi simplu va intra în acest grup. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că Iranul nu este o problemă numai pentru Israel. Acest acord va transforma Orientul Mijlociu într-o zonă mult mai periculoasă şi mai puţin stabilă”. Oficialul israelian a mai subliniat că Teheranul nu se va folosi de suspendarea sancţiunilor internaţionale ca parte a unui acord de consolidare economică sau a calităţii vieţii cetăţenilor iranieni, ci pentru a alimenta „agresiunea externă” din Orientul Mijlociu şi a unor zone din Africa de Nord.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.