La nici 48 de ore de la reținerea primarului general Sorin Oprescu, social-democrații încep să își caute candidat pentru Primăria Capitalei. Robert Negoiță și Ecaterina Andronescu sunt, până acum cele mai vehiculate nume.

Arestarea primarului general i-a lăsat în aer pe social-democrați. „Mă uit și eu uluit la televizor (…) Vreau să vă spun un singur lucru: nu vă așteptați de la mine să mă adaug la corul de șacali și hiene rârâite, care sar acum pe Oprescu. Nu o să spun niciodată nimic de rău despre el. Restul… Fiecare își duce viața”, a afirmat Ponta.

În Biroul Permanent Național al PSD de ieri s-a discutat pe marginea acestui subiect. Președintele interimar, Liviu Dragnea, a precizat că vor începe niște analize „extrem de serioase cu privire la ce trebuie să facă PSD în București”. „Nu îi spun eu lui Sorin Oprescu dacă să își dea demisia sau nu, eu nu doresc nimănui așa ceva, dar ca orice om din țara asta și el trebuie să răspundă în fața justiției”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, ar putea fi candidatul PSD la Primăria Generală, Dragnea a evitat să răspundă concret, precizând că „nu avem o soluție astăzi, nu aruncăm nume, vom lua decizia pe baza unor cercetări sociologice serioase. Cel care va fi cel mai bine plasat va fi susținut de partid”.

UNPR vrea 10 primării

Șeful PSD a negat și ipoteza în care partidul său l-ar susține la Primăria Capitalei pe edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, de la UNPR.

„Dacă PSD nu va avea un candidat propriu nu avem dreptul să ne mai numim partid mare. Este poziția mea”, a spus liderul PSD. Surse din PSD au declarat EVZ că un astfel de scenariu, în care socialdemocrații ar susține un candidat de la UNPR, nu este posibil. PSD a propus UNPR candidaturi comune la locale și parlamentare. Surse EVZ susțin că UNPR vrea să primească locuri eligibile în zece municipii, iar social-democrații nu sunt de acord. „Este prea mult. Zece primării de municipii din 49 – cu tot cu primăriile de sector și Primăria Generală”, spun sursele EVZ.

Tăriceanu vrea să îmblânzească DNA

Referindu-se la anchetarea lui Sorin Oprescu de către DNA, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut: „Flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de 2 ani dosare penale, pentru ce a așteptat atât”, a spus el. El susține că Legislativul trebuie să modifice legislația, pentru a elimina „neregulile și abuzurile unor magistrați și interferența neavenită în actul de justiție a unor instituții din afara autorității judecătorești”.