Până la sfârșitul lunii august, vicepremierul Liviu Dragnea vrea să fie adoptată o ordonanță de urgență care va permite aleșilor locali ca, într-un termen de 15 zile, să decidă apartenența lor politică. Pe scurt, să dea verde migrației politice înainte de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Potrivit unor surse din interiorul PSD, acest demers urmărește, în principal, întărirea Partidului Liberal Reformator (PLR) condus de Călin Popescu Tăriceanu. Pesediștii vor ca Tăriceanu să capteze electoratul USL și, în turul doi al prezidențialelor, acesta să meargă către Victor Ponta.

„Sunt mulți primari și aleși locali care sunt nemulțumiți și vor să treacă de la PNL la PLR. Vrem să întărim PLR-ul. Nu-i problemă cu primarii, că ei pot să joace la dublu, să fie membru al unui partid și să facă campanie pentru altul. Îl dă afară din partid, îi face un bine, oricum rămâne cu mandatul. Problema o reprezintă consilierii, că avem nevoie și de ei, nu doar de primari”, au declarat surse din PSD pentru EVZ. Conform Legii administrației publice locale, consilierii excluși din partid își pierd mandatul, în schimb primarii excluși se pot înscrie în altă formațiune politică rămânând în funcție.

„Furtul primarilor”

„Scena politică a fost tulburată profund în acest an. S-a desființat USL, din păcate, la inițiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi – PMP, PLR, a apărut o alianță, ACL cred că se numește. În administrația locală, de câteva luni de zile, destui aleși locali au ieșit chiar în conferințe de presă lângă lideri de la alte partide decât partidele pe listele cărora au fost aleși, spunând că susțin acel partid”, a arătat Dragnea. El a amintit că și, în 2006, a fost adoptată o asemenea lege. a afirmat Dragnea. „90% din primarii care se gândesc să plece deja sunt trecuți la unii sau la alții. Au probleme cu consilierii locali din localitatea respectivă, deja cetățenii au început să simtă asta”, a mai spus Dragnea.

Liderul PNL, Klaus Iohannis, speră că actualul guvern nu va emite o astfel de ordonanță. „Ar fi o eroare la fel de mare ca acea lege a amnistiei și a grațierii pe care și-o doresc foarte mulți din PSD”, a spus Iohannis. La rândul său, primvicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a acuzat PSD că ar face presiuni asupra aleșilor locali și a declarat că în cazul în care Dragnea ar legifera, printr-o ordonanță „furtul primarilor” actul normativ va fi atacat în justiție. „Schimbarea culorii politice a primarului înseamnă ignorarea votului cetățeanului, înseamnă o lovitură dată însăși naturii sistemului democratic – principiul reprezentativității”, a spus Predoiu.

Banii, în pixul lui Dragnea

PSD are nevoie de baroni pentru că aduc voturi, baronii au nevoie de bani. Un exemplu în acest sens a fost dat de președintele Traian Băsescu, care spunea clar că introducerea accizei la carburanți înseamnă bani de campanie. „Bugetul lui Dragnea a crescut cu 1.500 de miliarde (…) E un joc pe voturi. Ponta știe foarte bine că cei care pot aduce oamenii la vot sunt baronii locali, președinții de CJ. Ăștia trebuie satisfăcuți, transferați bani către ei. Ei dau bani la primari, care știu sigur că le aduc oamenii la vot. Asta e socoteala”, declara șeful statului .

Șova: PNL să lase ipocrizia, la locale s-a votat USL!

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova  , susține că liderii PNL ar trebui să lase ipocrizia deoparte și subliniază că la alegerile locale românii au votat USL, nu ‚„PDL sau ACL”. El punctează că dacă membrii ACL vor să respecte votul românilor au două opțiuni – își dau demisia și merg în fața electoratului pentru a cere un nou vot din postura de aleși locali ai Alianței, fie permit fiecărui ales local să aleagă ce proiect politic vrea să ducă mai departe. „Liderii PNL să lase ipocrizia deoparte! Românii la locale au votat USL, nu PDL sau ACL. Se impune o clarificare de bun-simț a tuturor aleșilor care sunt pro sau contra regimului Băsescu- PDL”, a spus Șova. El reamintește că USL a câștigat alegerile locale din București cu un scor de peste 60%, iar acum, „liberalii au trădat USL și votul bucureștenilor, și s-au aliat iar cu PDL, devenind majoritari în CGMB”.

„Domnii Iohannis, Predoiu și toți ceilalți membri ai corului de bocitoare ar trebui să lase ipocrizia deoparte”, a mai spus Șova.