PSD caută un candidat la Cotroceni. Viziunea lui Vasile Dîncu despre alegerile prezidențiale

PSD caută un candidat la Cotroceni. Viziunea lui Vasile Dîncu despre alegerile prezidențiale Vasile Dincu / Sursa foto: arhiva EVZ

PSD caută un candidat pentru alegerile prezidențiale programate pentru anul viitor. Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, considerat strategul politic al social-democraților are propria viziune despre viitorul candidat și despre ceea ce ar trebui să facă pentru a convinge alegătorii. Deocamdată, spune Dîncu, nimic nu este clar și orice ipoteză de lucru se discută.

PSD ia în considerare, foarte serios, susținerea unui candidat din afara partidului la alegerile prezidențiale de anul viitor. Președintele Consiliului Național al formațiunii, senatorul Vasile Dîncu, confirmă declarațiile lui Marcel Ciolacu, liderul partdiului de zilele trecute.

Marcel Ciolacu a anunțat recent că viitorul candidat la Președinție ar putea fi un intelectual de stânga din afara formațiunii și l-a menționat în acest sens pe jurnalistul Ion Cristoiu.

„Am discutat de mai multe ori despre această variantă, pornind de la experiența ultimilor 20 de ani, în care candidând, președintele partidului a pierdut alegerile. Sigur că eu nu cred că aceasta a fost principala cauză, faptul că era președintele partidului. S-au făcut unele greșeli strategice și greșeli de comunicare în fiecare din aceste alegeri”, a explicat Vasile Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avantajele unui candidat din afara partidului

Potrivit spuselor sale, viitorul candidat al PSD trebuie să fie o personalitate de stânga capabilă să strângă o platformă de susținere, formată nu doar din partide, ci și din organizații ale societății civile.

„Noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă. Deci această soluție este una din soluțiile pragmatice pe care le gândim. Sigur că este determinată și de evoluția lucrurilor în viitor, de modul în care va reuși să evolueze partidul, din punct de vedere politic în acest an și a scorului pe care îl va obține, de modul în care va reuși să creeze în jurul partidului o platformă mai largă de susținere și sigur, de găsirea unui candidat. Nu este o soluție pe care să nu o luăm în calcul, este o soluție la care chiar ne-am gândit serios și Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”, a declarat Vasile Dîncu.

El a explicat că o astfel de candidatură ar putea împiedica o coalizare a celorlalte forțe politice împotriva PSD, așa cum s-a întâmplat în trecut.

„Este vorba de potențialul electoral pe care îl are un singur partid, atunci când se creează împotriva lui un adevărat bloc contestatar. Nouă ni s-a întâmplat acest lucru și s-a văzut că soluțiile care au fost câștigătoare atunci când au fost alegeri mai strânse, nu vorbim despre ultimele alegeri, despre ultimul tur de alegeri prezidențiale, atunci au câștigat mai degrabă coalițiile, decât partidele monobloc ideologic, să spunem așa”, a mai arătat Vasile Dîncu.

Mircea Geoana

Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Vasile Dîncu despre opțiunea Mircea Geoană

În acest context, Vasile Dîncu a vorbit și despre opțiunea Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO ca posibil candidat. În opinia sa, ar putea fi o varianta ca Mircea Geoană să candideze pentru PSD, însă acest lucru nu a fost discutat, încă.

„Mircea Geoană are multe calități pentru a fi un candidat serios. Nu s-a discutat acest lucru încă în partid. Noi am stabilit de principiu că acel care va fi candidat, indiferent că vine din afară sau dinăuntru, va trece printr-o alegere la nivel local, ca să-i construim un suport pentru următoarele alegeri. Deci sigur că este o discuție care ar putea să aibă loc”, a precizat Vasile Dîncu.

Reprezentantul social-democrat a ținut să sublinieze că desemnarea viitorului candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor nu sunt printre prioritățile partidului. Momentan, PSD se concentrează pe rotativa guvernamentală, din luna mai. Important este ca Marcel Ciolacu să preia funcția de premier cu un program de guvernare fiabil.

„Deocamdată, ne preocupă guvernarea și modul în care va prelua Marcel Ciolacu următorul Guvern, cu un nou program de guvernare și nu ne-am gândit încă la alegerile prezidențiale, încă nu am luat decizii în acest sens”, a mai spus Vasile Dîncu, conform RFI.