Vasile Dîncu, mesaj de Ziua Unirii: Cei bogați devin tot mai bogați, iar cei săraci se afundă
- Emma Cristescu
- 24 ianuarie 2023, 16:18
Ministru al Apărării Naționale din România, Vasile Dîncu, a declarat de Mica Unirii că societatea s-a schimbat în rău. El a mai spus că bogații fac mai mulți bani, iar săracii se afundă în datorii și lipsuri.
Ministru al Apărării Naționale din România, Vasile Dîncu, a reamintit, de Ziua Unirii, realitatea din țara noastră. El a declarat că majoritatea românilor trăiesc în sărăcie și că bogații profită și fac bani. Acesta i-a rugat pe cetățeni să fie mai uniți.
„În 24 ianuarie nu sărbătorim „Mica Unire” așa cum spun unii astăzi, ci Unirea. Chiar dacă pentru noi ardelenii încă nu venise timpul ca să ne unim cu țara, evenimentul din 1859 are rolul de simbol și a reaprins în mintea și sufletul ardelenilor dorința de a se uni cu țara. După actul unirii Principatelor Române, restul a venit mult mai ușor, deoarece exista deja un nucleu de țară, până atunci mulți ardeleni gândind la tot felul de forme de autonomie sau independență. Dar cel mai important este mesajul pe care unirea îl transmite în contemporaneitate și chiar pentru viitor. Deoarece unirea nu este niciodată terminată, după ce se construiește o țară trebuie o luptă infernală pentru a uni teritoriul, culturile sau modurile de trai.
A asigura condiții egale sau măcar șanse egale pentru toți cetățenii nu este un lucru care se poate realiza automat sau cât ai bate din palme. Astăzi trăim într-o societate care se stratifică tot mai mult, dar mai grav este că, pe zi ce trece, cei bogați devin tot mai bogați, iar cei săraci se afundă din ce în ce mai mult în nevoi și în lipsuri. Unii pleacă spre alte țări unde foarte puțini vor reuși să realizeze altceva decât supraviețuirea. Copiii Manășturului muncitoresc, cel mai populat cartier din Cluj-Napoca, vor intra tot mai rar la medicină sau la drept pentru că vor vrea să câștige tot mai repede banii lor.
Unde este armonia din România
Clujul nostru de cinci stele cu care se mândresc 80% dintre clujeni are în corpul lui mai multe orașe, unele unde nivelul de trai sau de urbanitate nu este chiar atât de înalt. Pata Rât este chiar o pată pe obrazul nostrul. În cartierele dormitor densitatea și blocajele de mobilitate urbană fură din timpul pe care familiile îl pot consuma împreună, în pace și armonie.
Încă ne batem pe plăcuțe, iar Centrul de Inovare și imaginație Civică nu are ultimul cuvânt atunci când se fac proiectele imobiliare. Investim bani din bugetul public în unele proiecte care nu aduc plusvaloarea necesară pentru creșterea civilizației urbane. Unirea acestor insule într-un spațiu urban unitar și bine organizat, într-o coeziune comunitară pozitivă, va reprezenta un proiect pentru deceniile ce vin.
A face punți de legătură între insulele de prosperitate și cele aflate în deprivare este o sarcină de care ne putem aduce aminte cel puțin de zilele unirii. De fapt, unirea înseamnă să construim din fragmente o comunitate în sensul profund al termenului. Unirea înseamnă să ne pese de cei mai puțin norocoși și să-i aducem pe toți oamenii la un standard civilizat de trai. Unirea înseamnă să ascultăm vocea celor minoritari și poate că o parte din revendicările lor vor fi mai ușor de acceptat.
Tot integrare în comunitate organică ar fi și să nu-i influențăm nici pe cei din majoritatea tăcută, speculându-le nevoia de a se contopi în mulțimea dominatoare, ci să abordăm nevoile lor reale, cu pragmatism și obiectivitate. Putem să ne unim într-o comunitate diferențiată, polimorfă și marcată de diversitate chiar dacă avem concepții diferite despre lume, despre viață, despre politică ori despre credință.
Dacă vom contribui cu toții la construcția unei umanități mai incluzive, la o spiritualitate mai ecumenică, atunci locul acesta unde trăim azi, ”orașul comoară” cum zic specialiștii noștri în marketing, va săpa urme adânci în mintea și în sufletele noastre și se va naște sufletul orașului. O inimă care va începe să bată tot mai tare și care va fi adevărata comoară, nu ascunsă în subterane imaginare, ci dând o nouă viață tuturor celor care viețuiesc aici. Atunci nu va fi nevoie de artificii sau de a dansa „Hora Unirii”, atunci comuniunea va fi atins un punct fără întoarcere, iar unirea va fi triumfat. La mulți ani! Uniți să construim comunitatea vie de sub Dealul Feleacului!”, a spus Vasile Dîncu, potrivit știripesurse.