Evenimentul Zilei > Politica > PSD amână să se exprime pe tema pragului pentru abuzul în serviciu
PSD amână să se exprime pe tema pragului pentru abuzul în serviciu

PSD amână să se exprime pe tema pragului pentru abuzul în serviciu

Comisia parlamentară specială pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, ar fi trebuit să reglementeze abuzul în serviciu, numai că la ședintă nu au fost suficienți parlamentari pentru a putea ajunge la „cea mai bună variantă acceptabilă de cât mai mulți oameni implicați în sistemul judiciar”.

Întrebat de către jurnaliști de ce în cadrul comisiei de astăzi nu s-a discutat despre abuzul în serviciu, Florin Iordache a replicat că „le (legile justiției n.r.) vom discuta la pachet” . În același timp, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a explicat că la acest moment „la PSD nu s-a conturat un punct de vedere foarte clar pe această chestiune ( n.r – abuzul în serviciu)”,  și că „abuzul în serviciul va fi în concordanță cu deciziile CCR. O sa vedem la momentul dezbaterii pe acest articol în cadrul comisiei care va fi varianta cea mai bună acceptabilă de câți mai mulți oameni implicați în sistemul judiciar,  acceptabilă din perspectiva CCR și evident a practicii Europene.”

De partea cealaltă a scenei politice, PNL susține modificarea art. 297 din Codul Penal în următorul fel „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defactuos, încălcându-și obligațiile de serviciu reglementare prin lege, ordonanță sau ordonanță de urgență, care nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos, prin încălcarea legii, ordonanției sau ordonanței de urgență, și prin aceasta cauzează o pagupă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane jurdice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

La ședința de săptămâna trecută a Comisiei, UDMR a propus un prag de 100 000 lei pentru abuzul în serviciu. Uniunea este singurul partid parlamentar care a propus o sumă pentru prag.