Evenimentul Zilei > Politica > Protest inedit în Camera Deputaților! Parlamentarii USR contestă modificările la LEGILE JUSTIȚIEI. „Fără penali în funcții publice!”
Protest inedit în Camera Deputaților! Parlamentarii USR contestă modificările la LEGILE JUSTIȚIEI. „Fără penali în funcții publice!”

Protest inedit în Camera Deputaților! Parlamentarii USR contestă modificările la LEGILE JUSTIȚIEI. „Fără penali în funcții publice!”

Deputaţii grupului USR au declanşat, marți, un protest spontan în sala de plen a Camerei Deputaţilor.Au tricouri cu mesajul „fără penali” și protestează la tribună față de modificările aduse la legile justiției.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a votat, la propunerea PSD si ALDE, modificări la articolele din Legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor în legătură cu actiunea în regres, unde s-a redefinit conceptul de eroare judiciară comisă de un procuror sau judecător.
 
 

Comisia „Iordache” a redefinit EROAREA JUDICIARĂ comisă de procurori sau judecători

 
Noua formulare vizează încălcarea normelor „de drept material și procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei”.

În principal, schimbarea face referire la implicarea Inspectiei Judiciare în procedura acțiunii în regres.

Practic, Ministerul Finanțelor Publice va sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă eroarea judiciara a fost cauzată de judecător sau procuror ca urmare a exercitării funcției cu rea credință sau gravă neglijență.

„Modificarile votate la art 96 privind actiunea in regres:

Art. 96 se modifică și va avea următorul cuprins:

"(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt in funcție, şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, conform definiției acestora de la art. 991.

 

Președintele, ELIMINAT din procedura de NUMIRE a conducerii ICCJ. Vot DECISIV în Comisia „Iordache”