Editura Evenimentul si Capital

Președintele, ELIMINAT din procedura de NUMIRE a conducerii ICCJ. Vot DECISIV în Comisia „Iordache”

Autor: | | 12 Comentarii | 5397 Vizualizari

Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, voteaza modificarile propuse la articolele declarate neconstitutionale la cele trei legi - Legea 303 privind Statutul magistratilor, Legea 304 privind Organizarea Judiciara si Legea 317 privind CSM.

Comisia privind legile justiției a votat art. 40 din legea 317 în care CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura.

Acest articol se va corela cu lega 303 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura.

„La articolul 40, alineat (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor:

b) numește și revocă din funcţie preşedintele, vicepreședinții și președinții de secții ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;” au votat membrii Comisiei.

Articolul 40, din pachetul legislativ pe legile justiței adoptat în Parlament, și care a fost declarat neconstituțional de CCR:

„ Art. 40. Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor:

b) propune Preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui și vicepreşedinților Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;

c) numește și revocă președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție;”.

De asemenea, membrii forului legislativ au votat eliminarea comisiilor parlamentare din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declarațiile privind colaborarea magistraților cu serviciile de informatii.

„La articolul 18, alin. (2), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

b) Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică și comunică Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificărilor privind calitatea de ofițer acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informații a judecătorilor și procurorilor aleși, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii”, au votat parlamentarii

Articolul adoptat de Parlament privind colaborarea magistraților cu serviciile de informatii și declarat neconstituțional de CCR este:

„La articolul 18, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Înainte de transmiterea listei către Biroul permanent al Senatului:

b) Consiliul Suprem de Apărare a Țării și comisiile parlamentare de control al serviciilor de informații verifică și comunică Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificărilor privind calitatea de ofițer acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informații a judecătorilor și procurorilor aleși, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în acest sens.”

În legislatia în vigoare, art. 18 prevede ca: „(2) Înainte de transmiterea listei către Biroul permanent al Senatului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorii şi procurorii aleşi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.”

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI