La marșul organizat în Madrid au participat zeci de zeci de asociaţii din 23 de provincii. Protestatarii au adus bannere pe care se puteau citi mesaje ca „Egalitate pentru sate şi oraşe" şi „Spania are nevoie de viaţă rurală", informează agerpres.ro

Organizatorii susţin că au existat 100.000 de participanţi, în timp ce autorităţile de la Madrid estimează numărul acestora la 50.000.

Guvernul susţine că densitatea populaţiei în circa 48% din toate municipalităţile este mai mică de 12,5 locuitori pe kilometru pătrat. O astfel de densitate este clasificată de UE drept scăzută şi în risc de depopulare. Mii de sate au fost abandonate, unele dintre ele fiind scoase la vânzare, potrivit dpa.

Provinciile Teruel şi Soria sunt în mod special afectate de exodul rural. Asociaţia civică "Soria Ya!" susţine că toţi cei 89.000 de locuitori din Soria ar încăpea pe stadionul echipei de fotbal FC Barcelona. Populaţia Spaniei este de 46 de milioane de locuitori.

Vineri, guvernul socialist al lui Pedro Sanchez a anunţat că va răspunde depopulării cu o strategie constând în 70 de măsuri diferite.

Guvernul a fost însă acuzat că încearcă să obțină voturi înainte de alegerile parlamentare de la 28 aprilie, întrucât alegătorii din mediul rural joacă un rol-cheie în scrutin.

Strategia include o conexiune mai bună la internet în zonele rurale şi crearea de noi oportunități de joburi, în special pentru tineri.  

Sursa foto: spainsnews.com