Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest la UMFST Tțrgu Mureș. Toți studenții sunt nemulțumiți
Protest la UMFST Tțrgu Mureș. Toți studenții sunt nemulțumiți

Protest la UMFST Tțrgu Mureș. Toți studenții sunt nemulțumiți

Aproape 300 de studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) au protestat vineri seara împotriva noului sistem de examene care a fost introdus recent, potrivit Hirado.hu. alături de studenții de la secția cu predare în limba maghiară, au participat și cei de la secțiile cu predare în română și engleză.

Luni, la UMFST Târgu Mureș a început sesiunea, iar cu două săptămâni înainte a fost introdusă o nouă regulă, conform căreia examenele de la secţiile cu predare în limba maghiară, română şi engleză să aibă loc în baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi sistem de punctare, a declarat, sâmbătă, pentru agenţia ungară de presă MTI, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari de la Târgu Mureş, László Márton. Acesta se plânge de faptul că Senatul universităţii a adoptat noul regulament în absenţa reprezentanţilor secţiei maghiare.

Studeții reclamă și faptul că nu se comunică aproape deloc cu ei pentru consultanță în luarea deciziilor. În plus, numărul burselor a scăzut dramatic după fuziunea cu fosta Universitate Petru Maior din Târgu Mureş (deşi nu acest lucru a fost promis înaintea fuziunii). Studenții reclamă și imnul instituției de învățământ superior.

Protestatarii au transmis prin intermediul unui comunicat, faptul că rezultatele examenelor de rezidenţiat reflectă scăderea calităţii educaţiei de la unitatea de învăţământ din Târgu Mureş. Dacă se compară universităţile de medicină din România, la examenul de rezidenţiat, cele mai proaste rezultate au fost cele ale absolvenţilor de la universitatea din Târgu Mureş, arată edupedu.ro.

Mâine, rectorul Leonard Azamfirei va discuta cu reprezentanţii secţiei maghiare despre problemele educaţiei în această limbă.