Evenimentul Zilei > Politica > UPDATE. Protest cu recital de nai la coadă. Protestatarii au forțat intrarea în Parlament. Mașinile ambasadorilor SUA și al Japoniei vandalizate.VIDEO
UPDATE. Protest cu recital de nai la coadă. Protestatarii au forțat intrarea în Parlament. Mașinile ambasadorilor SUA și al Japoniei vandalizate.VIDEO

UPDATE. Protest cu recital de nai la coadă. Protestatarii au forțat intrarea în Parlament. Mașinile ambasadorilor SUA și al Japoniei vandalizate.VIDEO

Partidul AUR a organizat în această dimineață, începând cu ora 9.00, un protest împotriva restricțiilor, chiar în fața Parlamentului.

 

UPDATE 10: Președintele Senatului, Florin Cîțu a reacționat, într-o postare pe Facebook, după protestul violent din fața Parlamentului. Fostul premier liberal a făcut o postare pe Facebook.

„Atentat la sănătatea românilor! Violențele și vandalismele oamenilor care se află la Parlament îi pun în pericol pe românii care nu se pot proteja de Covid-19! Asta denotă egoism pur. Vaccinarea și certificatul verde sunt cele mai eficiente arme împotriva virusului. Doar așa îi putem proteja pe cei care nu se pot apăra singuri, pe cei care se află în stare gravă din cauza COVID-19. Ca președinte al Senatului și ca liberal convins, apăr dreptul de a protesta. Dar acesta trebuie să se exercite în mod pașnic și doar în limitele Constituției. Dreptul de a avea o opinie diferită este un drept pe care îl au toţi cetăţenii României, dar dreptul la viață prevalează!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

UPDATE 9: Copreședinții AUR susțin că protestul de la Parlament s-a încheiat, iar protestatarii se vor muta în fața Guvernului. Într-o declarație de presă, George Simion a afirmat că protestatarii care au pătruns în curtea Parlamentului nu erau membri AUR. El a cerut poliției să-i identifice pe cei care au vandalizat mașinile și să-i sancționeze.

George Simion a mai spus că protestele vor continua și în zilele următoare, în fața Guvernului și a sediului PSD. El a spus că AUR va continua să scoată oamenii în stradă până când premierul va anunța că nu-și va asuma răspunderea pe legea privind introducerea certificatului digital.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

UPDATE 8: Jandarmeria a anunțat, într-un comunicat, că până în prezent nu a fost utilizată forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare.

„În legătură cu pătrunderea unor persoane în curtea Palatului Parlamentului, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, se arată în comunicatul Jandarmeriei

 

UPDATE 7: Între mașinile vandalizate de protestatari se află cele ale ambasadorilor Statelor Unite și al Japoniei,conform unor surse. Aceștia se aflau în Parlament unde urmau să participe la o serie de întâlniri programate.

UPDATE 6: Protestatarii au escaladat zidul care înconjoară Palatul Parlamentului, folosind gardurile de protecție montate de jandarmi.

Foto: EEC: Razvan Valcaneantu

UPDATE 5: În plenul Camerei Deputaților, copreședintele AUR, George Simion cere respingerea legii care instituie certificatul digital. Parlamentarii AUR insistă ca proiectul să primească raport de respingere în Comisia de Sănătate, iar apoi să fie respins la vot. George Simion insistă în contextul în care protestul din fața Parlamentului este pe cale să degenereze.

UPDATE 4: SPP a blocat intrările în sediul Parlamentului pentru a împiedica accesul protestatarilor în clădire. Deputatul PNL Gigel Știrbu susține că mașinile din curtea Parlamentului au fost vandalizate de protestatarii AUR care au pătruns în incintă. Într-o intervenție la Digi 24, deputatul a declarat că violențele de la protestul de afară s-au manifestat și în sala de ședințe. El a caracterizat protestele drept huliganice, iar pe protestatarii AUR drept huligani.

„Firesc ar fi ca ministrul de interne să ia atitudine. Toate forțele din subordinea domniei sale să-și facă datoria. Nu se poate ca niște huligani să atenteze la o instituție a statului român”, a precizat Gigel Știrbu.

Tensiunile din interiorul Parlamentului au fost confirmate și de liderul USR, Dan Barna. Acesta îi acuză pe cei din AUR de dublu limbaj.

„Ceea ce vedem astăzi este confirmarea faptului că partidul AUR este un partid de extremă”, a precizat Dan Barna.

Protest AUR la Parlament
Sursa: EVZ

UPDATE 3: Un grup foarte mare de protestatari s-au strâns în fața unei porți în curtea Senatului și au forțat intrarea în curte. Mai mulți participanți la protest au ajuns în curte și au încercat să intre în clădirea Parlamentului. Deși co-președintele AUR, George Simion, a dat asigurări că protestul va fi pașnic, situația este pe cale să degenereze. Cei aproximativ 1.500 de protestatari s-au împărțit între intrările în curtea Palatului Parlamentului și au încercat să intre în curte.

La fața locului au fost aduse mai multe trupe de jandarmi care să asigure ordinea și să împiedice intrarea în curte. Jandarmii s-au postat în fața porților.

UPDATE 2: Traficul în jurul Palatului Parlamentului a fost blocat de protestatarii AUR care se opun introducerii certificatului digital și restricțiilor anit-COVID. Brigada Rutieră a dispus restricționarea circulației auto pe bd. Națiunile Unite, segmentul de drum cuprins între str. B.P. Hașdeu și bd. Libertății, precum și pe banda I de circulație de pe Calea 13 Septembrie dinspre bd. Libertății către Hotel Marriot.

Brigada Rutieră solicită șoferilor să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate. De asemenea, pietonilor li se recomandă să circule doar pe trotuare și să traverseze prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului.

UPDATE 1: Câteva sute de persoane au răspuns „prezent” la apelul AUR și s-au strâns în fața Parlamentului pentru protestul organizat împotriva restricțiilor anti-COVID. Conform unor surse ar fi vorba despre 500 de persoane. Mulți dintre aceștia au fost prezenți încă de la ora 8.00, deși ora de începere, anunțată, a fost 9.00. La manifestație participă și parlamentarii AUR, conduși de George Simion.

Știrea inițială:

Co-președintele Partidului AUR, George Simion, a estimat că această manifestare va fi cea mai mare mișcare împotriva restricțiilor anti-COVID. El crede că vor participa în jur de 10.000 de oameni. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, liderii formațiunii au solicitat ca fiecare filială locală să aducă în București minimum doi membri de partid.

„Îi așteptăm pe toți cei care se uita la noi si care nu vor genul acesta de pașapoarte de liberă circulație”, a anunțat George Simion.

Politicienii și-ar dori ca acest protest să se prelungească și în ziua următoare, pe 22 decembrie, însă acest lucru va depinde de voința participanților.

Manifestația ani-restricții este anunțată în contextul în care medicii și specialiștii în sănătate publică atrag atenția asupra creșterii numărului infectărilor cu noua tulpină Omicron, a coronavirusului. Este de așteptat ca aceasta „să explodeze”, în România, până la finalul anului sau imediat după sărbători.

Mai puțin participanți la proteste și Jandarmeria îi amendează pe toți
sursafoto. EVZ

George Simion cere jandarmeriei să stea liniștită

Co-președintele Partidului AUR, George Simion, a cerut Jandarmeriei Române să nu introducă presupuşi „agitator” între manifestanți. El spune că protestele organizate de partidul său au fost întotdeauna pașnice, deși evenimentele violente și confruntările cu autoritățile, din primăvara trecută, îl contrazic. Anticipat, George Simion indică drept țapi ispășitori, pentru eventualele violențe, pe jandarmii care trebuie să se asigure că lucurile nu vor degenera.

„Noi AUR, de fiecare data când am participat la proteste, ne-am asigurat că sunt pașnice și democratice. Și asigur pe toți care vin mâine (marți – 21 decembrie – n. red.) că la fel se va întâmpla cu protestul de la ora 9. Singura formă în care pot apărea violențe e doar dacă Jandarmeria introduce acei celebri agitatori. Pentru că știm și noi … avem detalii … și sfătuim jandarmeria să fie cuminte”, a anunțat George Simion.

sursa foto: evz

Protest cu recital de nai

El a precizat că este vorba despre un protest organizat de „oameni liberi” care se va încheia cu un recital de nai.

„E un protest organizat de oameni liberi. Domnul Voiculeț va veni sa cânte din nai «Deșteaptă-te române». Mi se pare ca acest certificat verde nu ajută cu nimic. Și avem și Constituția României care statuează dreptul la muncă. Acum orice lege care suspendă dreptul la muncă este practic neconstituțională. Trebuie să respectăm această Constituție până când o vor modifica”, a mai spus George Simion.

Potrivit spuselor sale, nici parlamentarii PSD și PNL nu ar doris să voteze acest certificat verde. Drept urmare, el a aniticpat că la miting vor participa și parlamentari din alte partide politice decât AUR.

„Deputatii PSD si PNL nu ar vrea în marea lor majoritate să voteze acest certificat verde. Mâine vor fi la miting parlamentari de la mai multe partide. Noi trebuie să fim o voce a poporului”, a mai spus George Simion.