Inginerii români au lucrat la sistemul de transport de persoane prin tub vidat, proiect care în prezent este aproape de implementare în SUA.

Inginerul Dan Ionescu a colaborat cu Henri Coandă la sistemul de transport prin tub vidat şi chiar s-a plimbat prin acest tub în anii 1980. Celebrul Henri Coandă intenţiona să construiască un sistem prin care 60 de kilometri să fie parcurşi în 7 minute.

În prezent, Elon Musk, un inventator american, a anunţat că a pus la punct Hyperloop, un vehicul pe bază de energie solară care să transporte oamenii la distanţe mari, cu viteze aproapiate de cea a sunetului.

Sistemul foloseşte un tub larg înăuntrul căruia capsulele „plutesc” pe aer – tubul vidat. (Foto Hyperloop – Tesla Motors/Associated Press)

În imaginile de mai jos se poate vedea varianta românească a sistemului, dar şi o prezentare făcută de Henri Coandă, într-un interviu la TVR, în decembrie 1970

Maşinăria imaginată de Coandă trebuia să atingă o viteză de 500 km/h, dar de teamă, Nicolae Ceauşescu a spus că nu ar folosi un asemenea mijloc de transport. Două staţii industriale de transport prin tub vidat au funcţionat la Baia Mare şi Caraorman conform stiri.tvr.ro.