Evenimentul Zilei > Economie > Proiecte rezidenţiale. 12.000 de locuinţe noi în Bucureşti
Proiecte rezidenţiale. 12.000 de locuinţe noi în Bucureşti

Proiecte rezidenţiale. 12.000 de locuinţe noi în Bucureşti

În acest an, peste 25.000 de locuinţe se află în construcţie şi ar urma să fie date în folosinţă în principalele pieţe rezidenţiale regionale din România. Cea mai mare piaţă rezidenţială din România este regiunea Bucureşti - Ilfov unde în prezent se află în construcţie aproximativ 12.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale care ar urma să fie livrate în acest an, dacă dezvoltatorii îşi vor respecta ritmurile de construcţie anunţate, se arată într-un studiu al unei companiei de consultanţă imobiliară.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unităţi (59,5%), sunt amplasate în zonele mărginaşe ale oraşului sau în interiorul marilor cartiere. Aceste locuinţe sunt cu suprafeţe mai mici sau similare, comparativ cu cele ale locuinţelor vechi şi sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilităţi, la preţuri variind între 800 şi 1.000 de euro mp, se arată în document.

Conform sursei, citată de Agerpres, anul în curs confirmă şi consolidarea segmentului middle market, fiind aproximativ 4.500 de locuinţe incluse în proiecte rezidenţiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureştiului, în zona de nord a oraşului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. La acestea pretul pe metru pătrat variază între 1.200 euro şi 1.700 euro.

Conform datelor oferite de studiu, aproximativ 500 de locuinţe premium şi de lux ar urma să fie livrate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, iar preţul per metru construit se ridică la peste 2.000 euro.

Potrivit sursei citate, a doua piaţă rezidenţială după dimensiuni din România este reprezentată de Cluj-Napoca şi împrejurimi, în special Floreşti. Datele companiei arată că aproximativ 4.200 de locuinţe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităţilor aflate în dezvoltare în Cluj – Napoca adresându-se segmentului middle market.

La Sibiu s-a înregistrat, de asemenea, în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidenţial, datorată unei cereri susţinute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producţiei de componente auto, industrial şi retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unităţi ar urma să fie finalizate în acest an în regiune, zona Turnişor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al oraşului.

Aproximativ 2.100 de unităţi rezidenţiale ar urma să fie finalizate în 2017 în Braşov şi împrejurimi, în creştere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piaţă de 35%, informează studiul citat.

“Oferta nouă pusă pe piaţă în Braşov înregistrează ritmuri foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbţie de peste 90% până la livrarea proiectelor. Preţul mediu de tranzacţionare a fost anul trecut de 925 de euro pe metru pătrat, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe metru pătrat”, declară experţii imobiliari.

Constanţa reprezintă una dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale din România, cu peste 15.000 de locuinţe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În acest moment se află în construcţie aproximativ 1.400 de noi locuinţe în Constanţa şi împrejurimi, iar gradul anual de absorbţie al locuinţelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%. Iaşi şi Timişoara reprezintă alte două pieţe rezidenţiale din România unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuinţe noi în ansambluri rezidenţiale, în timp ce Craiova, Oradea şi Piteşti sunt oraşele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul pieţelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuinţe noi, mai arată studiul.