Program pentru restaurarea caselor memoriale din România. Apelul lansat de Raluca Turcan

Program pentru restaurarea caselor memoriale din România. Apelul lansat de Raluca Turcan Raluca Turcan a reacționat ferm la reclama revoltătoare lansată de Sephora. Sursa Foto: Twitter/X

Ministrul Culturii a anunțat, marți, lansarea unui apel care prevede restaurarea, conservarea și punerea în valoare a caselor memoriale. Raluca Turcan a precizat că vor exista mai multe subprograme pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile. Suma totală necesară pentru derularea acestui demers este de 80 de milioane de lei.

Raluca Turcan, planuri pentru refacerea caselor memoriale din țară

Ministrul Culturii susține că inițiativa va marca o nouă etapă în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.

Raluca Turcan

Raluca Turcan Sursa foto. Facebook

„E o bucurie să anunţ că, într-un timp foarte scurt, am reuşit o mare realizare: lansarea unui apel de amploare pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a caselor memoriale. Apelul «Case memoriale» marchează o nouă etapă în conservarea şi promovarea patrimoniului cultural românesc, subliniază importanţa vitală a acestor emblematice simboluri ale patrimoniului, consolidând astfel angajamentul faţă de păstrarea moştenirii culturale pentru generaţiile viitoare”, a scris Raluca Turcan, marţi pe Facebook.

Subprograme pentru această cauză

Proiectul cuprinde mai multe subprograme pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile. Subprogramul de proiectare a documentației ajunge la 3.000.000 de lei. În același timp, pentru punerea în valoare și procesul de restaurare se va aloca un alt buget.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Subprogramul proiectare – elaborare a documentaţiei tehnico-economice pentru intervenţii asupra caselor memoriale - 3.000.000 lei.  Subprogramul punerea în valoare – interpretare şi prezentare – a caselor memoriale - 2.000.000 lei. Subprogramul restaurarea caselor memoriale - 75.000.000 lei. Suma alocată pentru soluţionarea contestaţiilor este de 7.950.000 lei, constituită conform Procedurii privind acordarea de finanţări din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice, reglementată prin HG 691/2019. ”, a transmis aceasta.

Casa memorială Ion Creangă

sursă foto: Facebook

Raluca Turcan, demers pentru conservarea caselor memoriale și a gărilor vechi

Demersul inițial a emis în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului și a fost structurat în categoriile "Case memoriale", "Gări", "Muzee în aer liber". De asemenea, monumentele de arhitectură vernaculară şi subprogramele "Restaurare şi edificii de cult" sau fost incluse în .proiect.

Conform anunțului ministrului Culturii, categoria caselor memoriale va fi prima pe listă.