Evenimentul Zilei > Vremea > Prognoză specială pentru București. Meteorologii anunță caniculă și furtuni în primele zile din iulie
Prognoză specială pentru București. Meteorologii anunță caniculă și furtuni în primele zile din iulie

Prognoză specială pentru București. Meteorologii anunță caniculă și furtuni în primele zile din iulie

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București. Canicula își va face simțită prezența în Capitală joi și vineri. Cu toate astea, meteorologii anunță și furtuni în weekend.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București. Joi și vineri va fi caniculă în Capitală, iar spre sfârșitul intervalului este posibil să apară furtuna, anunță meteorologii.

Potrivit prognozei, de joi, la ora 10.30, până vineri, la ora 9.00, vremea va fi caniculară, disconfortul termic vă fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Maxima se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă de 18…21 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

Vineri, în intervalul orar 9.00-21.00 vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic ridicat și un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara. Sunt anunțate averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Cod roșu de caniculă în România

ANM a emis o avertizare de Cod roșu de caniculă valabilă joi și vineri în șase județe din vestul și nordul țării.

ANM, noi alerte pentru 11 august: Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat. Zonele cuprinse de arșiță

Județele vizate sunt Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Meteorologii anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Joi și vineri, în zonele joase se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

„Dacă ar fi să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”, a anunțat Elena Mateescu directorul ANM.

„Evităm expunerea între 11-17, ne hidratam suficient, protecția solara cu haine deschise la culoare și alimentație cu multe legume și fructe, mese mici repetate, evităm proteine și carbohidrați. Evităm efortul fizic în ore vârf!” a explicat cardiologul Alice Munteanu la Antena 3.