Evenimentul Zilei > Social > Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora. Anunțul ministruluI Educației
Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora. Anunțul ministruluI Educației

Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora. Anunțul ministruluI Educației

Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora, după ce va intra în vigoare actul normativ care va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar.

Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora. Cadrele didactice nu vor fi afectate de interdicția cumulării salariului cu pensia. Profesorii pensionari care doresc să rămână în sistemul de educație nu vor fi obligați să aleagă între salariu și pensie. Interdicația pentru cumul va fi aplicată în celelalte domenii ale sistemului bugetar, conform anunțului făcut de oficialii Ministerului Muncii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în sistemul de educație este nevoie de personal calificat, bine pregătit. De aceea, susține el, se vor găsi soluții pentru ca profesorii pensionari să fie plătiți cu ora.

„Sunt absolut convins că la nivelul Ministerului Muncii este înțeleasă nevoia de personal calificat în sistemul de Educație. Deci, atunci când se va pune problema plății cu ora în Educație, sunt sigur că se vor găsi soluții. Este nevoie de competență în sistemul preuniversitar și universitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Profesorii pensionari vor fi plătiți cu ora

Potirvit spuselor sale, în această situație sunt zeci de mii de cadre didactice. Este vorba despre profesori care au atins vârsta de pensionare dar care sunt chemați să predea în continuare. Totodată, Sorin Cîmpeanu a subliniat că, totuși, este o diferență majoră între plata cu ora și cumulul salariului cu pensia.

Ministrul Educației a arătat că un profesor poate câștiga, la plata cu ora, maxim 57 de lei/ oră.

Ministrul Muncii despre profesori

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că proiectul care va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat este aproape finalizat. Ea a precizat că proiectul include anumite măsuri care să nu ducă la blocarea unor domenii esențiale. Raluca Turcan s-a referit la posibilitatea ca profesorii pensionari să fie plătiți cu ora.

„Nu are rost să deschid discuția despre profesori, pentru că atunci se vor întreba alte categorii «noi ce facem?». Așa că, atunci când vom finaliza proiectul, vom prezenta toate detaliile”, a precizat Raluca Turcan.

Ea a precizat că a discutat cu ministrul Educației despre „cum ar trebui ca acest proiect să fie făcut cât mai bine”.