Evenimentul Zilei > EVZ Special > Adio pensie cumulată cu salariu la stat. Raluca Turcan, ultimele detalii
Adio pensie cumulată cu salariu la stat. Raluca Turcan, ultimele detalii

Adio pensie cumulată cu salariu la stat. Raluca Turcan, ultimele detalii

Adio, pensie cumulată cu salariu la stat. Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că pensionarii care revin în sistemul public vor trebui să opteze pentru pensie sau pentru salariu.

Adio pensie cumulată cu salariu în sistemul de stat.

Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul în cazul pensionarilor care vor să-și prelungească activitatea în sistemul public. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ea a precizat că în cazul în care vor dori să revină în sistemul public, după ieșirea la pensie, foștii funcționari vor trebui să opteze. Ei vor trebui să aleagă între pensie și salariu.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a explicat că lucrătorii bugetari care aleg salariul vor putea rămâne angajaţi până la maximum 70 de ani. În acest timp ei vor putea lucra fie pentru salariu, fie pentru pensia pe care o primesc.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de față se pensionează anticipat și se reangajează la stat. Ei cumulează pensia cu salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat. Dacă aleg salariul, le permitem să se pensioneze la vârsta pe care și-o aleg, maximum 70 de ani, ca să fie în continuare salariați”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut aceste declarații într-o emisiune la Romania TV.

Adio pensie cumulată cu salariu la stat

Potrivit ministrului Muncii, această măsură va fi valabilă doar pentru cei care vor continua să lucreze la stat. Pensionarii care lucrează în mediul privat vor putea acumula, în continuare, pensia cu veniturile din salarii.

„Pot cumula pensia cu salariul la privat, dar nu la stat. Dacă sunt pensionari și trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunță la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariu la stat. Pensie cumulată cu salariul va fi doar în sistemul privat”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan a mai declarat că un proiect legislativ în acest sens urmează să fie prezentat zilele următoare în guvern.