Evenimentul Zilei > Social > Cumulul pensiei cu salariul, interzis. Ministrul Educației are o soluţie pentru profesori: „Plata cu ora”
Cumulul pensiei cu salariul, interzis. Ministrul Educației are o soluţie pentru profesori: „Plata cu ora”

Cumulul pensiei cu salariul, interzis. Ministrul Educației are o soluţie pentru profesori: „Plata cu ora”

Un proiect de lege anunțat de ministrul Muncii vizează interzicerea cumulului pensie-salariu, afectând în special pensionarii care lucrează la stat. Ministrul Educației a identificat o soluție.

Cumulul pensiei cu salariul, interzis! Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, are în vedere o soluție pentru ca profesorii din învățământul universitar și preuniversitar să fie plătiți cu ora, dacă nu va mai fi permis cumulul pensiei cu salariul.

Chestionat ce se va întâmpla cu miile de profesori care lucrează după vârsta normală de pensionare, în cazul când nu va mai fi permis acest cumul, ministrul Educației a spus că este convins că va fi posibilă plata cu ora.

Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru colegi pensionari

„Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a  explicat ministrul Sorin Cîmpeanu îm cadrul unei coferinţe de presă.

Turcan: Un proiect de lege va interzice pensionarilor cumularea pensiei cu salariul

Ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, marţi seara, că are un proiect pregătit care vizează interzicerea cumulului pensie-salariu, la stat. În consecință angajaţii care momentan lucrează la stat, dar au şi pensie, vor alege ori pensia, ori demisia. Legea îi va afecta în special pe medici şi pe profesori, mulţi dintre ei fiind pensionari angajaţi în continuare.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a precizat că acest proiect aflat în lucru va deveni act normativ în perioada următoare. Pensionarii care au şi locuri de muncă la stat vor fi nevoiţi să renunţe la una din aceste surse de venit. Pensionarilor li se va interzice practic să mai lucreze la instituţii ale statului.

„În unele domenii, oamenii au preferat să se pensioneze, chiar anticipat. Optau a doua zi pentru cumul pensie-salariu. Acum, optează între pensie şi salariu, la stat. În măsura în care optează pentru salariu, se pot pensiona mai târziu. Dacă sunt pensionari şi trebuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, dar renunţă la pensie. Nu se poate cumula pensia cu salariul la stat. Proiectul este pregătit, urmează să-l punem în transparenţă şi dezbatere, în zilele următoare”, a spus Raluca Turcan.

Această nouă lege nu se va aplica şi în cazul pensionarilor din mediul privat. Mai exact, un pensionar poate să se angajeze în sistemul privat, beneficiind în continuare de salariu şi de pensie.

Sursa: Antena 3