Evenimentul Zilei > Monden > Producție controversată la Teatrul Globe din Londra. Ioana d’Arc, legendara eroină franceză, va fi înfățișată ca personaj nonbinar
Producție controversată la Teatrul Globe din Londra. Ioana d’Arc, legendara eroină franceză, va fi înfățișată ca personaj nonbinar

Producție controversată la Teatrul Globe din Londra. Ioana d’Arc, legendara eroină franceză, va fi înfățișată ca personaj nonbinar

Conducerea Teatrului Globe din Londra a anunțat că prin noua producție, „I, Joan” (Eu, Ioana) va oferi un alt punct de vedere. Teatrele produc piese, iar în piese orice poate fi posibil.

Viața Ioanei d’Arc va fi prezentată într-o nouă producție la Teatrul Globe din Londra, iar legendara eroină franceză va fi înfățișată drept personaj nonbinar.

Conducerea teatrului a precizat că piesa „I, Joan” (Eu, Ioana), va oferi astfel un alt punct de vedere, după lansare, la sfârșitul lunii august.

Rolul legendarei eroine va fi interpretat de actrița nonbinară Isobel Thom, iar scenariul a fost adaptat pentru a schimba pronumele Ioanei d’Arc.

Piesa „I, Joan” se va juca în perioada 25 august – 22 octombrie

Directoarea artistică a teatrului Globe din Londra, Michelle Terry, a declarat că Ioana a fost, de secole, o emblemă portretizată atât în filme, cât și în piese de teatru și cărți.

„Istoria a oferit nenumărate şi minunate exemple despre Ioana portretizată drept femeie. Această producţie nu face decât să ofere posibilitatea unui alt punct de vedere. Acesta este rolul teatrului: de a pune pur şi simplu întrebarea „şi dacă?”, a spus Michelle Terry.

Totodată, directoarea teatrului a mai mărturisit că în piesele de teatru totul este posibil.

„Shakespeare nu a scris piese de teatru precise din punct de vedere istoric. A luat personaje din trecut pentru a pune întrebări despre lumea din jurul lui. Shakespeare nu s-a temut de disconfort şi nici The Globe”, a mai spus directoarea Teatrului Globe.

Reprezentanții teatrului au anunțat că instituția vrea să devină o organizație incluzivă și diversă, fiind dispusă să facă, astfel, schimbarea necesară.

„Ne propunem să creăm o cultură şi un mediu în care experienţa tuturor la Shakespeare’s Globe să fie egală, incluzivă şi echitabilă”, au precizat reprezentanții teatrului. Piesa „I, Joan” se va juca în perioada 25 august – 22 octombrie, scrie independent.co.uk. 

Reamintim că o persoană nonbinară se identifică cu două sau mai multe genuri, niciun gen sau o identitate de gen fluctuantă. Aceste persoane sunt parte și reprezentate de comunitatea LGBTQIA+. De asemenea, ziua internațională a persoanelor nonbinare este sărbătorită pe 14 iulie.