Evenimentul Zilei > Actualitate > Procesul ”Roșia Montana” nu s-a terminat. Poate costa România 4 miliarde de dolari. Premierul Cîțu are experiență ”pe pierderi”
Procesul ”Roșia Montana” nu s-a terminat. Poate costa România 4 miliarde de dolari. Premierul Cîțu are experiență ”pe pierderi”

Procesul ”Roșia Montana” nu s-a terminat. Poate costa România 4 miliarde de dolari. Premierul Cîțu are experiență ”pe pierderi”

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a admis înscrierea sitului Roşia Montană pe lista siturilor protejate de instituţie. Am rămas cu munții și aurul din ei neatinși de tehnologia exploatării, dar cu procesul „Roșia Montana” din America pe cap.

Decizia de azi, de înscriere a Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor. Asta înseamnă că nimeni nu va mai putea exploata minele din zonă, totul va fi conservat. Evident, contractul cu canadienii de la Gabriel Resources LTD nu mai are nicio șansă de a fi reluat, negociat, regândit.

În momentul de față, este greu de spus care decizie era mai avantajoasă pentru România. Dar faptul că statul va trebui să plătească o sumă enormă canadienilor cu care a încheiat un contract, iar aceștia au făcut investiții în zonă, nu prea poate fi evitat. Premierul Cîțu s-a arătat în trecut optimist. Spunea că nu crede că România va fi obligată să plătească miliardele de dolari cerute în cadrul procesului de la Washington.

În ultima perioadă, deja erau opinii care atrăgeau atenția că, dacă perimetrul Roșia Montana va fi acceptat în patrimoniul UNESCO, pierderea procesului de către Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington și plata de despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către Gabriel Resources LTD va fi fără dubii. Vom vedea cine a avut dreptate: Cîțu sau investitorii. Doza de scepticism se găsește în alte două exemple de contracte le statului în care au câștigat valize de bani investitorii.

Am atras atenția în Evenimentul zilei asupra procesului desfășurat la Washington încă din 2019. Contractul „Roșia Montana” părea de atunci să ne aducă o imensă gaură în buget.

Despăgubiri de 4 miliarde de dolari, cerute în tribunal

Proiectul Roșia Montana a început în 1997. La putere era guvern de dreapt, CDR. Canadienii s-au angajat să ne exploateze aurul. Au făcut investiții. N-au fost lăsați să continue de activiștii de mediu și de o parte a clasei politice. A urmat procesul ”Firma Gabriel Resources împotriva statului român” care se derulează încă la Tribunalul de Arbitraj. Audierile se țin la sediul Băncii Mondiale din Washington.

Compania Gabriel Resources cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că a ratat derularea proiectului de la Roșia Montana. Canadienii reclamă că, până la sistarea lucrărilor din 2013, în urma masivelor proteste din România, compania cheltuise 760 de milioane de dolari.

Doi premieri ai României, audiați la Tribunalul de Arbitraj

Statul român este apărat în acest proces de o casă de avocatură din Elveția și de avocați români de la societatea ”Leaua și asociații”.

În cadrul procesului au fost audiați locuitori din Roșia Montana, dar și foștii premieri ai României, Emil Boc și Victor Ponta, ultimul aflat în exercițiul funcțiunii în perioada în care s-au înregistrat cele mai mari proteste în țară și blocarea lucrărilor la exploatarea de aur de la Roșia Montana.

Speranțele pentru un câștig al României sunt foarte mici. Se încearcă diminuarea sumei cerută de canadieni.

Așa cum am spus, premierul Florin Cîțu s-a arătat optimist în legătură cu despăgubirile. E greu de înțeles de unde îi vine acest optimism, deoarece, în czul altor două procese de răsunet, tot pe reziliere de contracte, a plătit sume considerabile în vremea când era ministru de Finanțe.

„Circa 200 de milioane de euro au fost deja virate în conturile fraților Micula, ca urmare a procesului pierdut de statul român, ne-a anunțat ministrul Cîțu, la sfârșitul anului 2019.

Cele peste 900 de milioane de lei au fost plătite oamenilor de afaceri din Oradea din Fondul de rezervă al Guvernului.

A urmat altă despăgubire, când o sumă considerabilă a plecat de la buget către conturile omului de afaceri Costel Constanda, în urma deciziei instanței în procesul acestuia cu Primăria Capitalei.

Ministrul Cîțu a declarat atunci, într-o emisiune la B1, că vrea să afle din cauza cui va plăti statul atâta bănet. Că ne va prezenta în curând ”o infogramă a Cazului Micula”, ca să vedem cine se face vinovat de tergiversrea plăților către aceștia, după ce câștigaseră procesul.

Nu s-a mai făcut nimic. Ba mai mult, atunci ministrul Florin Cîțu nu știa sau nu a spus că, la proces, frații Micula au câștigat suma de 85 de milioane de euro, dar s-a ajuns la 200 de milioane de euro prin acumularea de penalități.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: