Evenimentul Zilei > International > Procesul lui Trump. Achitare rapidă sau martori surpriză?
Procesul lui Trump. Achitare rapidă sau martori surpriză?

Procesul lui Trump. Achitare rapidă sau martori surpriză?

Fără o lovitură de teatru, Donald Trump va fi achitat, ținând cont de majoritatea republicană din Senat

Ultima etapă a bătăliei impeachment-ului a începe marți, în Senat, unde vor avea loc ședințe maraton timp de șase zile pe săptămână.

Grație majorității republicane, Donald Trump este asigurat că va urma achitarea. Totuși, acest proces, care ar putea dura între două și patru săptămâni, ar putea rezerva surprize, mai ales dacă martori-cheie, cum este fostul consilier de la Casa Albă John Bolton, vor fi audiați.

De ce este acuzat Donald Trump

Este acuzat că a soliticat Ucrainei anchetarea lui  Joe Biden și a fiul său, Hunter (care lucra pentru compania ucraineană de gaze Burisma când tatăl său era vicepreședinte SUA), în speranța de a obține informații compromițătoare despre Joe Biden (potențialul său contracandidat), în vederea alegerilor prezidențiale americane din 3 noiembrie.

Democrații îl acuză pe Trump că făcut presiuni asupra Kievului, condiționând un ajutor militar american acordat Ucrainei.

Pentru democrați, aceasta se încadrează în categoria „infracțiunilor majore” care justifică destituirea liderului de la Casa Albă, scrie 20 Minutes.

Cât va dura procesul?

Depinde. Liderul republicanilor, Mitch McConnell, ar dori o procedură rapidă care să dureze mai puțin de două săptămâni, judecându-l pe Donald Trump doar pe baza elementelor prezentate în Camera Reprezentanților, fără să fie audiați noi martori.

Democrații doresc să convoace mai multe personalități, inclusiv pe fostul consilier al securității naționale John Bolton și șeful de personal al lui Donald Trump, Mick Mulvaney.

Unii republicani ar putea forța un vot rapid cerând achitarea imediată a lui Donald Trump, dar Mitch McConnell nu va introduce o astfel de rezoluție dacă nu are voturile necesare.

Senatorii vor vota marți pentru a stabili anumite reguli. Mitch McConnell propune să le fie oferite două zile democraților din Cameră pentru a-și prezenta dosarul (miercuri și joi) și două zile pentru apărarea lui Trump (vineri și sâmbătă) pentru a răspunde, în cadrul unor ședințe maraton care vor dura 12 ore pe zi.

Abia săptămâna viitoare este așteptat un vot care să tranșeze chestiunea audierii martorilor. După dezbateri, cei 100 de senatori vor vota pentru condamnarea sau achitarea lui Donald Trump.

Trump nu e penal

Impeachment este o procedură politică. Donald Trump nu este judecat în penal: nu este acuzat că a încălcat legea americană, ci că și-a încălcat jurământul de președinte (pentru că și-a pus interesul personal înainte de cel al Statelor Unite, conform democraților). Aici, senatorii sunt atât juriul, cât și, în anumite privințe, judecătorii – ei sunt cei care stabilesc regulile procesului.

Nicio șansă pentru un scenariu nuclear

Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi (Democrat-California), a numit, pe 15 ianuarie, șapte parlamentari democrați din camera legislativă, pentru a servi ca ” manageri ” ai procedurilor de impeachment, scrie și Europa Liberă.

În privința audierii unor martori precum John Bolton (care a declarat că va accepta să depună mărturie, dacă este convocat), suspansul este total. Este necesar votul a 51 de senatori pentru ca martorii să fie convocați.

În orice caz, potrivit specialiștilor, o destituire a lui Trump, scenariu nuclear, nu are aproape nici o șansă să se producă. Majoritatea republicanilor, ca Mitch McConnell sau Linsday Graham, au afirmat că sunt convinși de „inocența” lui Trump.

Cu 47 de democrați din 100, 20 de senatori republicani ar trebui să își abandoneze președintele pentru a ajunge la majoritatea de două treimi necesară demiterii sale.

Dacă nu apar noi dovezi, Donald Trump ar trebui, prin urmare, să fie achitat. Și să facă față verdictului la urne, la 3 noiembrie.