Evenimentul Zilei > Social > Pro sau contra. Dezbateri la OMS pe tema testelor COVID-19 pe voluntari
Pro sau contra. Dezbateri la OMS pe tema testelor COVID-19 pe voluntari

Pro sau contra. Dezbateri la OMS pe tema testelor COVID-19 pe voluntari

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pune luni în discuție fezabilitatea studiilor clinice în care voluntari tineri și sănătoși sunt infectați intenționat cu coronavirus pentru a grăbi procesul de dezvoltare a vaccinurilor.

 

Mulți cercetători au însă rezerve în privința expunerii voluntarilor la un virus pentru care nu există un tratament clar, chiar dacă există medicamente care ajută pacienții.

Susținătorii ideii acestui tip de teste (human challenge trials), argumentează însă că riscurile îmbolnăvirii cu Covid-19 la cei tineri și sănătoși sunt minime, în timp ce beneficiile aduse societății sunt mari.

La întrunirea consultanților OMS se vor analiza planurile pentru acest tip de teste și vor fi discutate aspectele tehnice ale desfășurării lor. 1Day Sooner, o organizație non-profit ce recrutează voluntari pentru „human challenge trials” a spus că a cerut să fie prezentă la discuție, dar a fost refuzată.

În septembrie, Financial Times a scris că Londra va găzdui primele „teste de încercare” pentru Covid-19, în care voluntari sănătoși sunt infectați intenționat cu coronavirus cu scopul de a evalua eficacitatea unor vaccinuri experimentale.

Voluntari pentru testele de încercare

Studiile, finanțate de guvernul Regatului Unit, sunt programate să înceapă în ianuarie la o unitate de carantină din estul Londrei, potrivit unor persoane implicate în proiectul ce va fi anunțat săptămâna viitoare.

Astfel, voluntarilor li se va administra vaccinul, iar după aproximativ o lună vor fi „încercați” cu o doză de Sars-Cov-2, virusul care provoacă boala Covid-19, în condiții controlate.

Aproximativ 2.000 de potențiali voluntari s-au înscris pentru aceste teste de încercare în Marea Britanie, potrivit 1Day Sooner, organizație care a atras 37.000 de astfel de voluntari la nivel global.

Metoda tradițională de testare clinică presupune zeci de mii de participanți în ultima fază, iar cercetătorii ar avea greutăți în a atrage destule persoane în studiile făcute pentru mai multe vaccinuri.

În urmă cu o lună, autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunţat că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea Oxford a murit. Cu toate acestea experimentul nu a fost oprit.