Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Vaccinul anti-Coronavirus, o descoperire revoluționară, dar firească pentru Secolul XXI!
Vaccinul anti-Coronavirus, o descoperire revoluționară, dar firească pentru Secolul XXI!

Vaccinul anti-Coronavirus, o descoperire revoluționară, dar firească pentru Secolul XXI!

5.200-134-1.289! Setul de cifre ale groazei de ieri. Deja știm ce însemnă, știm și ordinea în care zilnic, la o oră după amiază, cifrele trasează noi linii pe un sinistru răboj: 5.200 de noi cazuri, 134 de cetățeni morți, alți 1289 în ATI. Și așa o ține, cu peste suta de morți zilnic, de mai bine de o lună.

Am fost convins încă din primăvară, de la începuturile Pandemiei, că lumea științifică, cea din domeniul medico-farmaceutic, se va coaliza, va lăsa veleitățile și concurențele deșarte, își va uni eforturile și, astfel, timpul necesar punerii la punct a unor linii de tratament țintit, dar mai ales a unor vaccinuri, se va scurta de zeci de ori. Nu m-am înșelat! Știam ceea ce nu știu decât specialiștii din domeniul cercetării medicale, pentru că mi s-a explicat pe înțelesul meu, de profan.

Medicina nu mai stă doar în palparea ficatului, ascultarea cu stetoscopul și în radiografie. În ultimii ani, cunoașterea medicală a organismului uman a fost spectaculos și rafinat completată de încă o veritabilă super-știință: Imunologia. Este știința care se ocupă cu cunoașterea mecanismelor de apărare proprii dar și cu mecanismele de producere ale bolilor auto-imune, adică ale acelor boli în care organismul se atacă pe el însuși. Acest tip de cunoaștere a dus rapid la dezvoltarea unor clase revoluționare de medicamente, care blochează manifestarea bolilor imunologice, cum ar fi, spre exemplu poliatrita, psoriazisul, scleroza multiplă, unele leucemii și limfoame, chiar și multe cancere. La baza medicamentelor din aceste clase stau cercetări în care se investesc miliarde de dolari și pentru care s-au luat Premii Nobel.

Astfel, Academia Regală Suedeză a acordat Premiul Nobel în Chimie pe 2018 pentru descoperirea „naturii bacteriofage a peptidelor și anticorpilor”. Nu vă speriați! Veți înțeleg imediat că este vorba de ceva cât se poate de clar. Savanții au descoperit că virusuri care infectează bacteriile pot fi folosite pentru a produce noi medicamente imuno-modulatorare, adică medicamente capabile să scadă sau să crească imunitatea după nevoile terapeutice. Astfel, a apărut încă din 2002 un medicament revoluționar pentru tratamentul artritei reumatoide și al psoriazisului. De atunci, metoda încununată cu Premiul Nobel a produs anticorpi care pot neutraliza toxine, remedia boli auto-imune și pot vindeca în unele situații cancere în metastază.

Acesta a fost doar începutul! De atunci, progresele au fost spectaculoase și din ce în ce mai rapide. Dar cum doctorii nu-și fac publicitate la televizor și nici limbajul medical nu este unul pe înțelesul publicului larg, toate aceste descoperiri epocale sunt cunoscute nici măcar de toți medicii dar, din fericire, ele salvează deja viețile unor bolnavi, chiar dacă aceștia sau familiile lor nu le cunosc mecanismul.

Ca să venim la chestiune, și noul vaccin anti-Coronavirus este o premieră absolută, care vine însă pe aceeași linie de performanță. El reprezintă o nouă clasă de vaccinuri, pentru că are un mod de acțiune nemaiîntâlnit până acum: virusul este neutralizat de anticorpi produși prin nanotehnologie, nu prin inoculare de virus viu sau atenuat, ca în celelalte vaccinuri cunoscute.

Descoperirea noului vaccin anti-Coronavirus nu ar trebui să surprindă sau, mai rău, să îngrijoreze. Ea apare pe fondul firesc al performanțelor din cercetarea și tehnologia medicală. Producerea lui prin nanotehnologie vine ca o urmare firească a parcurgerii acestui drum revoluționar.