Evenimentul Zilei > Politica > PRIVEGHI pentru un COPAC TĂIAT, în orașul în care primăria DEFRIȘEAZĂ toate cartierele I FOTO
PRIVEGHI pentru un COPAC TĂIAT, în orașul în care primăria DEFRIȘEAZĂ toate cartierele I FOTO

PRIVEGHI pentru un COPAC TĂIAT, în orașul în care primăria DEFRIȘEAZĂ toate cartierele I FOTO

Protest inedit miercuri seara la Timișoara. Zeci de timișoreni s-au adunat în jurul unui copac tăiat de administrația locală, i-au aprins lumânări și s-au ”rugat” pentru sufletul lui.

Acțiunea a fost inițiată de membrii comunității pro acrive A U, în centrul Timișoarei.

”Astăzi a fost tăiat un copac în parcul nou deschis acum câţiva ani lângă Facultatea de Arte.  Dacă nu a meritat să trăiască şi să dea umbră, merită un priveghi.  Fiindcă timişorenilor le pasă de aerul pe care îl respire”, au scris tinerii pe o rețea de socializare, pe care au anunțat evenimentul.
La lăsarea serii au aprins peste 100 de candele pe ciotul care a rămas din trunchiul arțarului retezat aproape de nivelul solului. Așa cum se vede în fotografii, copacul falnic era perfect sănătos.
Un protest similar a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni. Timișorenii au protestat atunci față d etransformarea Pieței Libertății din orașul de pe bega, una plină de verdeață odinioară, în ceea ce numesc acum ”Piața Roșie”, un perimetru diun care lipsește cu desăvârșire vegetația.


În același context, Asociatia Peisagistilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest a transmis o adresă Comisiei Europene, Direcției Generale Mediu (DG Environment) prin care se solicită urmărirea executării proiectului ”Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric al Timișoarei”, în mod deosebit a lucrărilor din Piața Libertății care în mai puțin de doi ani a pierdut 90% din fondul dendrologic, în ciuda propunerii de arhitectură aprobate prin cererea de finanțare, care proteja acest fond verde valoros.
„Aşteptăm până când ultimul copac este tăiat pentru a ne da seama că nu putem respira bani?”, a fost unul din mesajele pe care protestatarii le-au lipit pe trunchiul copacului tăiat.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: