Evenimentul Zilei > Actualitate > Prioritate 0 pentru MAE. 189 de români au fost aduși în țară
Prioritate 0 pentru MAE. 189 de români au fost aduși în țară

Prioritate 0 pentru MAE. 189 de români au fost aduși în țară

Bogdan Aurescu, ministrul Externe a anunțat, miercuri, că țara noastră continua acțiunea de repatriere a românilor care vor să se întoarcă aici și care au rămas blocați în diferite state ale lumii.

Astfel, miercuri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt).

De asemenea, alți 89 de români au revenit din Spania, după ce au rămas blocați pe aeroportul din Barcelona ca urmare a suspendării liniilor aeriene directe.

„În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor”, transmite Ministerul de Externe.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment.

„MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă”, conchide Ministerul de Externe.

Reamintim că în ultimele zile Bogdan Aurescu, a reușit să obțină acordul Ungariei pentru ca mii de români să revină în țară după ce rămăseseră blocați la frontiera cu Austria

„În această noapte, în jurul orei 2.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II a sosit un convoi format din sute de mijloace de transport, în care se aflau cetățeni români și străini. Menționăm că, în ultimele ore au fost efectuate formalitățile de intrare în ţară pentru 2.500 persoane şi aproximativ 700 de autovehicule”, a transmis Poliția de Frontieră, potrivit romania.europalibera.org