Evenimentul Zilei > Social > UPDATE: Suspect de coronavirus în România! Ministerul Sănătății, precizări importante
UPDATE: Suspect de coronavirus în România! Ministerul Sănătății, precizări importante

UPDATE: Suspect de coronavirus în România! Ministerul Sănătății, precizări importante

Știrea momentului anunță că avem prima suspiciune de coronavirus în România.

UPDATE

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătății anunță că „este foarte puțin probabil” ca tânărul din Bacău să fi adus în țară coronavirusul care a băgat spaima în regiunea Wuhan, din China. MS se bazează pe faptul că bărbatul a călătorit într-o regiune din China în care au fost puține cazuri confirmate de infecție cu coronavirus. În plus, acum opt zile, când s-a întors în România, pacientul prezenta doar febră și tuse seacă, simptome care între timp au trecut.

Iată ce scrie Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă:

Referitor la situația pacientului cu suspiciune de infecție cu noul Coronavirus de la Bacău.

Pacientul a venit dintr-o regiune din China cu puține cazuri confirmate de infecție cu noul Coronavirus (128 cazuri), răspândite în 11 localități. A sosit în țară în urmă cu 8 zile. Este foarte puțin probabil ca pacientul să fie infectat cu noul coronavirus.

La sosirea în țară a prezentat doar febră și tuse seacă, care între timp s-au remis în momentul de față acuzând dureri musculare. Simptomatologia a fost redusă și neelocventă.

În cursul acestei seri pacientul va fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr. Matei Balș, evaluat și diagnosticat clinic și biologic”.


Este vorba despre un bărbat care s-a întors din China acum opt zile și a acuzat simptome specifice gripei. Inițial, pacientul a fost internat la UPU Bacău, dar între timp s-a luat decizia ca el să fie transferat la Institutul Național de Boli „Prof. Matei Balș”, din București.

Deocamdată, informează Antena 3, medicii așteaptă rezultatele analizelor pentru a stabili cu exactitate dacă vorbim sau nu despre un caz de coronavirus.

„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr de 24 de ani, care studiază în China. Acesta a ajuns în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru a vorbit și el despre acest caz: „Diagnosticul se stabilește și în contextul epidemiologic. E semnificativ dacă ai călătorit într-o zonă de risc sau ai avut contact cu o persoană care a fost bolnavă și apare acea simptomatologie pseudo-gripală, cu febră, cu frisoane, cu simptome respiratorii, cu un examen radiologic sugestiv, cu teste care pot depista aceste coronavirusuri, nu se poate lua în calcul o astfel de ipoteză diagnostică. Dar evident că fiind vorba de o afecțiune virală și neexistând un tratament specific, se merge pe o terapie simptomatică adaptată contextului clinic”.