Evenimentul Zilei > Actualitate > Primul câine infectat cu coronavirus. Se transmite sau nu la om?
Primul câine infectat cu coronavirus. Se transmite sau nu la om?

Primul câine infectat cu coronavirus. Se transmite sau nu la om?

În Hong Kong, un câine a fost plasat în carantină după ce a fost depistat pozitiv la Covid-19. O premieră care pune animalele de companie în discuțiile privind răspândirea virusului.

Nu a arătat semne de boală. Cu toate acestea, un câine a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Specialiștii se arată însă extrem de rezervați. În primul rând, potrivit ministerului Agriculturii din Hong Kong (AFCD), rezultatele testelor au dat un „slab rezultat pozitiv”.

„Probele prelevate din cavitățile nazale și orale au fost testate slab pozitiv pentru virusul Covid-19”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Animalul, care nu a arătat semne de boală, a fost recuperat de la stăpâna sa, atinsă de virus, săptămâna aceasta.

Câinele a fost plasat în carantină pentru cel puțin 14 zile. Potrivit AFDC, nu există dovezi care să ateste transmiterea virusului de la om la animale. Potrivit OMS, nu sunt dovezi că animalele de companie pot fi infectate cu Covid-19 sau că pot răspândi virusul.

Ar putea fi infectat câinele din Hong Kong? „Sunt sceptică, ar fi într-adevăr surprinzător”, a declarat Sophie Le Poder, profesor de virusologie la Școala Națională de Medicină Veterinară din Alfort, Franța.

Potrivit ei, este mai plauzibil să fie vorba de o infecție pasivă. Câinele nu ar fi infectat, ci ar fi pur și simplu ar fi ingerat sau mirosit picături de salivă expectorate de proprietară (tuse sau strănut). „În acest caz, virusul nu s-ar multiplica în interiorul corpului său”, spune specialistul.

Această ipoteză este susținută de mai multe argumente. În primul rând, eșantioanele rectale prelevate au fost negative. Apoi câinele nu prezintă nici un simptom, așa cum a precizat și comunicatul AFDC.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: