Evenimentul Zilei > Actualitate > Primele declarații făcute de prințul care l-a omorât pe ursul Arthur. Cum se apără vânătorul în fața furiei publice
Primele declarații făcute de prințul care l-a omorât pe ursul Arthur. Cum se apără vânătorul în fața furiei publice

Primele declarații făcute de prințul care l-a omorât pe ursul Arthur. Cum se apără vânătorul în fața furiei publice

Emanuel von und zu Liechtenstein a spus în presa din Austria că nu el este cel care l-a omorât pe ursul Arthur, pentru că a vânat un alt exemplar.

Prins într-un scandal uriaș după ce l-a omorât pe ursul Arthur, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a decis să rupă tăcerea după câteva zile de la declanșarea iureșului. El s-a apărat și a afirmat că, într-adevăr, a împușcat un urs în România, dar nu era vorba despre exemplarul despre care s-a spus că este cel mai mare de pe întreg spațiul Uniunii Europene. Ci despre un urs eliberat special pentru vânătoare. Animalul reprezentând o amenințare, motiv pentru care a fost trimis în bătaia puștii.

Prințul spune că nu l-a vânat pe ursul Arthur, ci a împușcat un alt animal

„După ce un urs a pătruns frecvent în așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul Emanuel von und zu Liechtenstein conform krone.at.

El a făcut o declarație pentru presa din Austria și precizat că deține și probe care să-i confirme spusele. „Îmi pare foarte de rău și aș vrea să prezint scuze pentru că a fost creată o impresie care a făcut ca mulți oameni să aibă sentimentele rănite. Vânătoarea are o lungă tradiție pentru familia noastră. În acest caz, a servit și pentru evitarea pericolului”, a mai spus controversatul vânător.

România are o populație de 8.000 de urși, conform spuselor prințului

El a mai precizat că țara noastă are cea mai mare populație de urși din Europa, cu aproximativ 8.000 de exemplare. Iar taxele care se plătesc pentru vânătoare sunt investite în programe de protecție și conservare a animalelor.

Altfel, Tanczos Barna, ministrul Mediului, a spus că „Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii. Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu pot să plece din ţară.”