Evenimentul Zilei > Social > Un primar a dat în judecată statul român. Despăgubiri uriașe pentru „suferință și umilință”
Un primar a dat în judecată statul român. Despăgubiri uriașe pentru „suferință și umilință”

Un primar a dat în judecată statul român. Despăgubiri uriașe pentru „suferință și umilință”

Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, a dat în judecată statul român pentru „umilința” la care ar fi fost supus timp de 12 ani în care a fost implicat în procese.

Primarul Râmnicului, Mircia Gutău, prin avocatul său, Octavian Fieroiu, a deschis vineri acţiune în instanţă împotriva statului român, solicitând daune morale şi materiale pentru „suferinţa şi umilinţa” la care ar fi fost supus în cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese, scrie Agerpres.

Avocatul Fieroiu a precizat că acţiunea a fost deschisă la Tribunalul Vâlcea şi că se cer despăgubiri de 10,5 milioane de euro, daune morale şi materiale pentru „suferinţa şi umilinţa” la care a fost supus primarul Gutău în cei peste 12 ani de procese.

„S-au cerut 500.000 de euro daune materiale şi 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani şi circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutău prin procese şi prin puşcăriile patriei. Sigur, este o apreciere relativă şi subiectivă, o cvasirecuperare a prejudiciului creat, cuantificabil în salariile şi celelalte beneficii de care a fost lipsit în perioada detenţiei, în cheltuielile pe care le-a făcut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată şi alte multe cheltuieli, pentru că au fost ani de procese la instanţele din ţară şi inclusiv la CEDO”, a declarat Fieroiu.

El a menţionat că acţiunea deschisă vineri este doar pe latură civilă, împotriva procurorilor de caz şi a judecătorilor care au dat sentinţa de condamnare urmând să facă plângere penală, dorinţa lui Mircia Gutău fiind ca toţi cei vinovaţi de cazul lui „să plătească”.