În 1996 a fost înființată stația locală Antena 1 Sibiu, franciza fiind preluată de o serie de oameni de afaceri din Sibiu. Postul a fost controlat, de-a lungul anilor, de persoane cu interese politice în zona fostului PUR (actualul PC). În ultimii ani, franciza a fost plătită de Vasile Presecan, fost membru al PC și unul dintre cei mai mari investitori în panificație din Transilvania. După ce de câțiva ani s-a retras din politică, acum Presecan anunță că a decis să nu mai continue contractul cu trustul de presă controlat de familia Voiculescu.

Decizia ține de economic

Decizia lui Presecan ține de chestiuni economice, arată acesta. ”Sunt mai multe motive ce țin de digitalizare, de starea economică. În plus, nu văd nicio perspectivă, chiar dacă vom emite digital, pentru că nici așa nu vom fi foarte vizibili, vom depinde foarte mult de societățile de cablu. În plus, nicio televiziune locală nu va putea emite HD cu clienții de publicitate care există într-un județ. Contractul se încheie oficial în 15 aprilie. Eu nu am niciun interes politic, iar afacerea nu mai este rentabilă de mai mult timp. Viitorul nu sună bine în acest domeniu”, spune Vasile Presecan. Potrivit unor surse din interiorul stației locale, postul de televiziune a intrat pe pierdere de mai bine de doi ani.

”Renunțăm la o parte din viața noastră”

Reporterii și cameramanii stației locale au aflat de faptul că își vor pierde locul de muncă în urmă cu trei săptămâni. ”Atmosfera este tristă și apăsătoare. Francizorul a plecat  cu toate echipamentele  de emisie, iar angajații au fost concediați. Renunțăm la o parte din viața noastră pe care am dedicat-o Antenei 1 Sibiu.  Sunt aproape  două decenii de când Antena 1 Sibiu a emis program local în fiecare zi, fără întrerupere. O performanță importantă pentru un post de televiziune care, de-a lungul timpului și-a câștigat existența doar din publicitatea locală, fără niciun sprijin financiar din partea postului central”, povestește unul din cei mai vechi angajați ai stației locale. Din punctul său de vedere, era de așteptat aceste deznodământ. ”Într-un fel, sfârșitul era inevitabil. Dar nimeni nu a  știut că va fi acum”.

Un județ cu trei televiziuni

Antena 1 Sibiu va fi preluată de postul-mamă, după ce la Sibiu va mai rămâne doar o echipă de corespondenți formată din cameraman și reporter. Deocamdată, însă, nimeni nu a formulat o ofertă serioasă de preluare a francizei, prin urmare dispariția totală a numelui ”Antena 1 Sibiu” este iminentă din punctul de vedere al oamenilor de televiziune din județ. În prezent, în Sibiu mai funcționează doar trei stații locale de televiziune, dintre care una în Mediaș.