Evenimentul Zilei > Social > Prima măsură anunţată de AstraZeneca după scandalul efectelor adverse. Alertă
Prima măsură anunţată de AstraZeneca după scandalul efectelor adverse. Alertă

Prima măsură anunţată de AstraZeneca după scandalul efectelor adverse. Alertă

Reprezentanţii companiei farmaceutice anglo-suedeze AstraZeneca au anunţat sâmbătă reduceri suplimentare ale livrărilor vaccinului împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană.

Prima măsură anunţată de AstraZeneca după scandalul efectelor adverse. Alertă. Au fost invocate restricţii la export. Amintim că mai multe ţări europene au semnalate probleme legate de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca.

„AstraZeneca anunţă cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionarea”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice cu peste 66.000 angajaţi.

Dosar penal în controversatul caz de la Oradea. O femeie a murit după rapel

Confruntat cu dificultăţi de producţie, grupul a decis să apeleze la siturile sale de producţie din afara UE pentru a asigura livrările Celor 27, conform Agerpres. „Din nefericire, restricţii ale exporturilor vor reduce livrările în primul trimestru şi cel mai probabil în al doilea”, a completat purtătorul de cuvânt de la AstraZeneca.

Mai departe, obiectivele grupului farmaceutic sunt legate de livrarea a 100 de milioane de doze în prima jumătate a anului. Dintre acestea, 30 de milioane ar trebui livrate în primul trimestru şi 70 în al doilea.

În noul context, Comisia Europeană – care a negociat contractele în numele celor 27 de state al UE – mizează pe o intensificare a livrărilor în al doilea trimestru. Oficialii de la Bruxelles au fost foarte criticaţi pentru lentoarea livrărilor în Europa şi întârzierile celor de la AstraZeneca.

Livrările ar putea atinge un ritm mediu de 100 de milioane de doze pe lună din aprilie până în iunie pentru toate vaccinurile. Conform ultimelor estimări oficiale, graficul vizează 300 de milioane de doze pentru între trimestrul.

Amintim că responsabilii sanitari din Comisia Europeană au ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre europeni până la sfârşitul verii.

AstraZeneca a anunţat la sfâşitul lui ianuarie că nu va putea livra Celor 27 decât 40 de milioane de doze de vaccin în primul trimestru, dintre cele 120 de milioane promise iniţial. Motivele erau legate de mai multe dificultăţilor de producţie apărute într-o uzină belgiană.

Prima măsură anunţată de AstraZeneca după scandalul efectelor adverse

Italia a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a luat decizia după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

O măsură similară au luat şi cei din Danemarca, iar în total sunt 9 țări care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. În prim-plan apare administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, lotul-problemă.

Trebuie spus că până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și efectele adverse.

Danemarca a suspendat serul după ce oficialii danezi au primit rapoarte cu privire la apariția unor cheaguri de sânge. Nici eu nu ştiu dacă există o legătură cu vaccinarea.

„Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm rapid, trebuie investigat temeinic”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke.

Şi Austria a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca săptămâna trecută,  după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Lotul de vaccinuri retras de Austria este diferit faţă de acela semnalat de Italia.

„Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl. Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, a transmis BASG.

Aceeaşi sursă nota că problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului.

Celelalte țări care au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca sunt Norvegia, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda. AstraZeneca nu a comentat incidentele.