Vasile Bănescu: „S-a văzut dubla măsură a autorităților în legătură cu biserica”

Vasile Bănescu: „S-a văzut dubla măsură a autorităților în legătură cu biserica”Vasile Bănescu Sursa: Arhiva EVZ

Anul trecut, slujba de Înviere nu s-a putut ține după tipicul obișnuit. Preoții au fost singuri în biserică și au săvârșit slujba.

Vasile Bănescu: „S-a văzut dubla măsură a autorităților în legătură cu biserica”.

Românii au stat cuminți în casele lor și au strigat „Cristos a Înviat” din balcoane, din curți sau din sufragerie. După ce, în prealabil, au primit Lumina Sfântă la ușa casei, adusă de voluntari sau de preoți.

„Eram într-o perioadă de beznă și de frică, ca să spun așa”, a punctat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe EVZ Play.

Mirel Curea: „Mă simt ca primii creștini. Prigonit!”

Cu privire la acest subiect, Mirel Curea, realizatorul emisiunii, a făcut o mărturisire surprinzătoare:

„Eu m-am bucurat, Pentru că Dumnezeu și Biserica, chiar și pentru mine devenise o chestie cam prea la îndemână. Eram cum sunt copiii ăia răsfățați care au casa plină de ouă Kinder. Și doar le desfac, iau jucăria se joacă, o aruncă. Oul îl mâncăm noi, părinții, și ne îngrășăm. Așa ajunsesem și noi. Și atunci, m-am și gândit să nu fie mândrie, chiar m-a bucurat, zic, „Mă simt ca primii creștini. Prigonit!”

Părintele de la mine din cartier mi-a spus că-mi trimite Lumină. „Nu, nu vreau să-mi trimiteți pe nimeni cu Lumină, Părinte! Dacă aș putea, mi-aș aprinde de la amnar. Mi-aprind de la chibrit””, a dezvăluit jurnalistul.

Odovania, clopoțelul legat de ÎPS Teodosie

În contextul restricțiilor stricte generate de pandemia de coronavirus, decizia ÎPS Teodosie de a repeta slujba de Paște a fost îndelung comentată și mediatizată.

„Un lucru care a fost prost înțeles și pe care, deși am încercat să-l traduc, eu și alții, a rămas neînțeles sau s-a dorit să rămână așa. Un fel de clopoțel legat de Arhiepiscopul Tomisului. Ce s-a întâmplat la Constanța, s-a întâmplat din punct de vedere liturgic în toate bisericile ortodoxe din țară.

Pentru că există  așa zisă slujba de Odovanie, la ieșirea din perioada pascală. O slujbă care se face, însă, nu la miezul nopții, cum s-a optat la Constanța, ci pe parcursul zilei respective.

Firește că lucrurile urmărite în această direcție, ce s-a mai întâmplat la Constanța, poziționări mai rigide sunt lucruri care pot fi discutate. Și care, repet, caracterizează stilul cuiva”, a precizat Bănescu.

OSCE a recunoscut excesele și atentatele la libertatea religioasă din România

Autoritățile au bâjbâit în luarea multor decizii, în ceea ce privește măsurile de prevenție împotriva COVID-19, Dar, când a fost vorba de biserici, au fost foarte hotărâte și sigure. Au închis biserici și au interzis pelerinaje, toate spre binele creștinilor.

„Dar, evident, ce s-a întâmplat de Paște, izolarea noastră de biserică, scandaloasa interdicție de a merge MĂCAR la cimitir să aprinzi o lumânare părinților, eu de exemplu, tatălui meu, ș.a.m.ș.d.

Acum, descifrate post factum, au fost sau pot fi interpretate ca niște exagerări sau aproape abuzuri. Dacă suntem de bună credință, sigur, putem să amendăm acest accent și să spunem „Bun, a fost o perioadă în care bâjbâiam cu toții, ne era frică”. Se poate spune și asta. Dar e limpede că am trăit niște excese. Asta este foarte clar.

Există o instituție total neutră, numită OSCE, care a extras niște concluzii recent, date de excesele și atentatele la libertatea religioasă care au fost posibile, din păcate, la noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR”, a declarat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu: S-a văzut dubla măsură a autorităților în legătură cu biserica

Mulți dintre creștinii care mergeau în biserici, însă, mergeau și în mall-uri, sau cu metroul sau cu mijloacele de transport în comun. Iar unii, mai aventuroși, mergeau și la casele de pariuri sau în sălile de jocuri de noroc. Locuri care nu au fost închise de autorități.

„S-a văzut ceea ce se numește dubla măsură. O dublă măsură întotdeauna este, prin natura ei, nedreaptă. Că de asta se și numește așa. Și acest lucru s-a întâmplat în legătură cu biserica.

Și v-amintiți și dumneavoastră de jubilația unor adversari de serviciu, i-aș putea numi, ai Bisericii care indicau mereu spre locașurile de cult ca spre surse de infestare, în timp ce ignorau, ca până recent, de altfel, ne amintim cu toții, inclusiv de sărbători, unde au fost marile aglomerații?

Unde s-a produs suspendarea măsurilor de precauție? În biserici? Nu!”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Ne puteți urmări și pe Google News